Libidóhiány a láthatáron

10 szexgyilkos tipp, amit érdemes lenne elkerülni

Ha már arra sem emlékszel, mikor szexeltél utoljára, valószínűleg libidóhiányod van.

2010.07.28 09:20medipress.hu

Nemi vágyadra számos pszichológiai és élettani tényező lehet hatással, az alábbiakban felsoroljuk azt a tíz dolgot, amely a leginkább lelohasztja a szexuális vágyat.

Stressz

A legtöbb ember nyomás alatt jobban teljesít, azonban ez a szexuális teljesítményre egyáltalán nem igaz. A munkahelyi stressz, az anyagi gondok, egy beteg családtag, vagy egyszerűen a zaklatott életstílus és a rendszertelen étkezés mind hatással lehet nemi életünkre. Ilyenkor sokat segíthet egy szexterapeuta, vagy próbáljunk ki stresszűző technikákat.

Párkapcsolati problémák


Ha szeretnénk újból megteremteni az intimitást partnerünkkel, meg kell oldani a problémákat és meg kell beszélni a főbb véleménykülönbségeket. Főleg a nők számára fontos az érzelmi közelség. Először meg kell oldani a kommunikáció hiányát, a hűtlenséget, az állandó vitákat és más gondokat, mielőtt a kölcsönös vágyat visszahoznánk.

Alkohol

Ha fel kell hajtanunk néhány pohár italt, mielőtt a szexre térnénk, nagy gond van a nemi életünkkel. Bár az alkoholt általában vágyfokozónak tartják, amely segít a gátlások leküzdésében, hosszútávon azonban csökkenti a libidót. Ha berúgunk, az csak lelombozza a partnert, ugyanez igaz a kábítószerekre és más, úgynevezett vágyserkentőkre is.

Túl kevés alvás


Az alváshiány az egyik legnagyobb vágygyilkos, ha pedig azonnal el is alszunk, amikor ágyba kerülünk, valószínűleg nincs valami aktív nemi életünk. Keressük fel orvosunkat, ha alvási apnoéban vagy álmatlanságban szenvedünk. Határozzuk meg, mi zavarja meg alvásunkat és nemcsak a fáradtságot előzhetjük meg, de libidónkat is újraéleszthetjük.

Gyógyszerek


Számos gyógyszer mellékhatása lehet a libidócsökkenés. Ha ilyet tapasztalunk, beszéljünk orvosunkkal, nem lehetséges-e a gyógyszerváltás vagy az adag csökkentése. Csökkenthetik a szexuális vágyat az antidepresszánsok, az antihisztaminok, egyes vérnyomáscsökkentők, a fogamzásgátló tabletták, a HIV-ellenes szerek, a finasterid (tesztoszteron-antagonista) és a kemoterápiás szerek.

Testképzavar

Ha úgy véljük, nem vagyunk elég szexisek partnerünk számára, valószínűleg az önértékelésünnkel van a probléma. Sok férfi tartja túl kicsinek péniszét és ez sokuk nemi életét tönkreteszi, ugyanez igaz a nőkre és a mellmérettel kapcsolatos aggályokra. Kérjünk tanácsot pszichológustól, ha ilyen gondokkal küzdünk.

Elhízás


Az elhízás közvetlen összefüggést mutat a libidóhiánnyal és a rossz szexuális teljesítménnyel, ennek oka a leggyakrabban a társadalmi megbélyegzés, az önbecsülés hiánya, a nem kielégítő párkapcsolat. A fogyás a nemi életet is javíthatja.

Merevedési zavarok

Merevedési zavar esetén zavart szenved a pénisz vérellátása, emiatt nem jön létre merevedés (erekció) vagy az nem tartható fenn tartósan. Ilyen esetekben a "kék tabletta" és társai sokat segíthetnek.

Alacsony tesztoszteronszint


A vérben keringő tesztoszteron (férfi nemi hormon) mennyisége meghatározza a libidót is. Alacsony tesztoszteronszint esetén forduljunk orvoshoz, aki hormonterápiát javasolhat.

Depresszió


A depresszió kétélű kard, mivel maga a betegség, illetve a kezelésére szolgáló gyógyszerek is csökkentik a vágyat. Klinikai depresszió esetén feltétlenül szükség van kezelésre, a libidócsökkenéssel ráérünk foglalkozni, amikor a depressziót már ellenőrzés alatt tartjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.