Minden gyerekkorban dől el

Veszélyeztetett terhességet okozhatnak felnőttkorban a gyerekkori viszontagságok

Ez összefügg a dohányzási szokásokkal illetve az egyén gazdasági és szociális ranglétrán elfoglat helyzetével is, állítja egy a Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine folyóiratban megjelent tanulmány.

2010.06.14 09:58medipress.hu

A gyerekkori nehézségek hatással vannak a későbbi élet során az egészségtelen életmódra- a dohányzási szokásokral, a depresszióra, a kedélyállapot zavaraira, az alvási nehézségekre, a gyógyszer és kábítószerhasználatra-állítja a cikk szerzője. Kapcsolat van a terhesség alatti pszichoszociális nehézségek és a kóros terhességek között - főleg az alacsony születési súly, a méhen belüli növekedés elmaradása és koraszülés közötti összefüggést sikerült igazolni.

Dr. Emily W. Harville és kollégái a New Orleansban műkődő Tulane Universityről 4865 olyan nőt kérdeztek, akik legalább egy nehézséggel kellett megküzdjenek gyerekkorukban, és legálább egy élő gyerekük volt 41 éves korukig. A korábbi tanulmányokkal az volt a baj, hogy csak a terhesség időszakát vizsgálták. Valószínűleg a pszichoszociális és anyagi nehézségek, amellyel gyerekkorban és kamaszkorban kell szembenéznünk befolyással bínak a terhesség kimenetelére.

A vizsgálatba bevont nők többsége első gyerekét húszas éveiben szülte, a többségnek egy, kettő illetve háron gyermeke született élete során. Körülbelül felük dohányzik illetve dohányzott korábban.

A nehézségek pedig a következőképpen oszlottak meg: 1 százaléknak a szülei alkoholproblémákal küszködtek, 30 százalékban az apa nem foglakozott a gyerekkel, számos anyagi gonddal kellett szembenézniük,illetve nemtörődömséggel elsősorban az apa részéről, ez volt egyben a leggyakoribb probléma is.

A vizsgált nőknél, az első terhesség során 7,9 százalék volt alacsony a születési súly (385 esetben), míg 7,5 százalék volt a koraszülés gyakorisága (349 nőnél). Összességében 5,8 százalék volt a kis súllyal született és 6,5 a koraszülés gyakorisága. 395 kismama dohányzott a terhessége valamelyik szakaszában.

Ha a nehézségek időzítését vizsgálták, a terhesség kimenetele annál rosszabb volt, minél inkább a kamaszkorra esett a családi struktúrát érintő gond, az erőszakosság vagy a mentális probléma. A legnagyobb kockázatot azoknál találták, mind az alacsony születési súlyra, mind a koraszülésre vonatkozóan, akiknek kizárólag a kamaszkorban, ám akkor többszörös nehézségei adódtak.Ilyen eset elég kevés volt a vizsgáltak között.

„Azok a nők, akik gyerekkorukban nehézségekkel küzdöttek, nagyobb valószínűséggel dohányoznak a terhességük során” - írják a szerzők.

"Gyakrabban szülnek kis súlyú újszülötteket, akik ráadásul koraszülöttként jönnek világa. Ez a kapcsolat lehet egészségi magatartás és szociális helyzeből adódó is."
A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy vannak kritikus időszakok a magassabb kockázat kialakulásának szempontjából, az eltérő időpontban lévő hatások össze is adódnak.

További kutatásokat igényel, hogy az összefüggéseket túl a jövőben a védő mechanizmusokat is megismerjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.