Betámad az unami
Michelin-csillagos séf forradalmasítaná a kórházi menüt
A három Michelin-csillaggal kitüntetett Fat Duck (Kövér Kacsa) brit étterem séfje, Heston Blumenthal fejébe vette, hogy forradalmasítja a kórházi étkeztetést.
2010.05.03 07:22MTIA molekuláris konyha képviselője eddig szardínia sorbetjéről és csigakásájáról volt ismert, most azonban tudósokkal karöltve azon dolgozik, hogy finomabbá tegye a gyakorta íztelen kórházi menüt. Blumenthal a Reading Egyetemmel és a Royal Berkshire Kórházzal működik együtt a feladat során.
A cél pedig, hogy az édes, a savanyú, a sós és a keserű után az ötödik ízt, a japánul umamiként emlegetettet erősítsék. Az umami szót elsősorban a húsok ízlelésének leírására használják. Ennek megfelelően az első szakaszban a vagdaltat tennék finomabbá, sitake gombával, parmezánnal és algákkal.
A fogásokat jövő évtől idősebb páciensek próbálhatják ki először. A korosabb betegeknél ugyanis a rossz étvágy fokozott problémát jelent.
"Az ember idősebb korára elveszítheti ízlelését. A betegségek és a gyógyszerek pedig csak még tovább ronthatják a helyzetet" - mondta az egyik tudós. Amennyiben sikeres lesz, a programot egész Nagy-Britanniára kiterjesztik.
Kapcsolódó írások:
- Újabb japán városokat ajánl a Michelin-kalauz
- Budapestet dicséri a 2010-es Európai Michelin kalauz
- Ilyen még nem volt: Michelin-csillagos lehet a Ráday utcai Costes
- Nem sütött krumplit és hamburgert, inkább felmondott a Michelin-csillagos étterem szakácsa
- A Michelin lett a Volvo gumiabroncs beszállítója
- Michelin- csillagot kaphat egy budapesti étterem