Szegények luxusa

Kempingromantika - magyar módra

Tető a csillagos ég, szőnyeg a harmatos fű, akár a mesében. Sátorerdő árnyékában, alkalmi szalonnasütők édes-keserű füstjében jókat beszélgetni, múlatni az időt. Kempingromantika.

2010.04.15 09:14MTI

Ez volt a múlt, a 60-as évek népszerű üdülési, pihenési formája. Sokan vallották, be sem tennék a lábukat egy puccos hotelbe, ahol minden gombnyomásra, szabályok szerint történik. Mára mintha megváltozott volna a helyzet. A retro- és szocreál kempingezési forma kiment a divatból. A tehetősebbek inkább a különféle szállodaláncok bőséges kínálatát, a mindenhatónak tűnő wellnesst részesítik előnyben, a vékony pénzűek pedig hovatovább a kempingekből is kiszorulnak.

Szakemberek is a turisztika mostoha gyermekeként emlegetik a kempinget, és leginkább a szakmát okolják, hogy elkötelezett hívei is más formában keresnek pihenési lehetőséget.

- Egy időre mintha valóban alábbhagyott volna a kempingezési kedv nálunk - mondja Gyürki László, a Magyar Camping és Caravan Club elnöke.

- Ennek több oka van. Egyrészt kinyílt a világ kapuja a magyarok számára is, már nem a szigorúan kiszabott 40 dollár a szegényes útravaló. Tehát sokan megtehetik, hogy panziókban, hotelekben szállnak meg. Másrészt az idők folyamán, mivel nem volt elég nagy igény, lepusztultak, tönkrementek a híresen szép kempingek. Mert attól, hogy nagy festett betűkkel kiteszik egy üres telekre a "Kemping" táblát, az még nem lesz vonzó üdülőhely senki számára. Ezeket a területeket is fejleszteni kell a mai, modern igényeknek megfelelően. Bár sok jó fekvésű, szép kempingnek alkalmas telekre az ingatlan-befektetők tették rá kezüket, kecsegtető üzletet remélve, még ma is csaknem 300 kemping van az országban. Igaz, ha ezek területi eloszlását nézzük, azt tapasztaljuk, hogy főként a felkapott fürdőhelyek közelében találhatók, holott az ország sok vidéke kínál látványt, természeti szépséget, üdülési lehetőséget.

- Mostanában mintha újra felfedeznék a kempingezés előnyeit, egyre többet hallani újabb érdeklődőkről.

- Ez valóban így van, és érvényes mind a hazai, mind pedig a külföldi vendégekre. Sokan el sem szakadtak a kempingezéstől mint életformától, és nem cserélnék más lehetőségre. A külföldiek, főként az idősebbek rendületlenül jönnek lakókocsikkal, és ezek a "csigaházak" mini hotelnek is beillenek, hiszen felszereltségük abszolút modern, a mikrohullámú sütőtől a számítógépig minden megtalálható bennük. Mégis a kulturált, kellemes kempingeket keresik. De az itthoniak, fiatalok és családosok is szívesen töltenék szabadidejüket ezekben a semmihez sem hasonlítható, szabadságot, jókedvet, közösségi érzést sugárzó üdülőhelyeken, amelyek nem csak az éjszakai szállást jelentik, hanem az együttlét sokféle kellemes módját.

Mi, a Club segítségével azon igyekszünk, hogy minél több közös programot szervezzünk a kempingezőknek, kirándulásokat, különleges látnivalók bemutatását, hazánk egyedi műemlékeinek meglátogatását, de - főként a gyerekeseknek - játékokat, vetélkedőket, animációs foglalkozásokat is.

A kempingezés rendkívül sajátos életforma, semmiképpen nem a kényelmes kiszolgáláshoz szokott vendégek hobbija. Viszont a mai elvárásoknak megfelelő, modern szolgáltatásokat mindenki joggal igényli ezeken a helyeken is, mert bár már régen nem a kispénzűek sportjáról van szó, azért még mindig megfizethető kategória. Egy négytagú család egy napja kijön 10 ezer forintból már igényes kempingben is.

- Mit jelent a kempingszótárban, hogy "igényes"?

- Az európai uniós szabványnak alapvetően meg kell felelnie. A tisztaság, a higiénia, a biztonság szükségessége vitán felül áll. A rutinos vendég, ha belép egy kempingbe, nem csak a tájolást, a szép fekvést, a jól nyírt füvet veszi szemügyre, hanem először a vizes blokkba megy, hiszen a mosdó, tusoló, mosogató azok a közös helyiségek, amelyeket mindenki minden nap használ. De ma már fontosak az egyéb infrastrukturális tényezők is, mint például a szilárd útburkolat, kerékpármegőrző, kutyáknak elkülönített hely, gyerekeknek játszótér, mozgássérülteknek megfelelő hozzáférés minden eszközhöz, üzletek, élelmiszer- és egyéb vásárlási lehetőség a közelben. És ha már ezt megkérdezte, önkritikusan meg kell mondanom, hogy a hazai kempingek közül nem sok van jelenleg, amelyik megfelel ezeknek a követelményeknek.


- Közeleg az üdülési szezon, a szabadságok, iskolai vakációk ideje. Talán még nem késő "összekapni" magunkat, és a növekvő igényekhez igazodva vonzó kempingeket kínálni a fizetőképes vendégeknek.

- Mi mindig is bíztunk abban, hogy a kempingezésnek nem csupán múltja van, hanem jövője is. Bár a hagyományos sátrak helyett inkább a lakókocsik, bungalók veszik át ezekben a vezető szerepet, aki megszokta, hogy felébredve akár egy szál fürdőruhában azonnal kilép a természetbe, az soha nem cseréli fel ezt az életérzést a hotelbeli protokollal. A vendégekben megvan a hajlandóság a vendégcsalogató és marasztaló "trükkök" kitalálására, a megvalósítás azonban a turisztikai szakemberek dolga. Reméljük, hogy időben felismerik ezt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.