Ha trónolni nehéz...

A makacs székrekedés megoldási lehetőségei

A székrekedés rendkívül nagy terhet ró a szervezetre, alapjaiban teszi tönkre a normális életvitelt. Ugyanakkor a becslések szerint minden ötödik felnőtt érintett.

2008.02.26 12:43ideal.hu

Általános teendők szorulás esetén

Gyakran aprócska dolgok is javulást hozhatnak. Egy pohár langyos víz éhgyomorra, rögtön felkelés után, serkenti a bélműködést. A reggeli nyugalom és a megszokott, kellemes környezet megkönnyítik a WC-re járást. Iktassunk be egy biztos időpontot az életünkbe, amelyhez a bélrendszerünket fokozatosan hozzászoktatjuk, ez a "WC-tréning"! A rendszeres székletürítés sem megy vezényszóra, némi türelem szükséges hozzá. És persze nagyon fontos: a székelési ingert sohase fojtsuk el hosszabb időn keresztül!!!

• Hasznos info: a szorulás kezelésének középpontjában áll a helyes táplálkozás és a bélflóra regenerálása. Ugyanez érvényes a naponkénti mozgásra, testedzésre. Néhány könnyen elvégezhető gyakorlatot később ismertetünk. Ezeken a gyakorlatokon kívül fontos a rendszeres mozgás. Sokat segíthet még: a mindennapos séta vagy a lépcsőzés - ezek serkentik a bélmozgásokat és támogatják a kezelést. Ha táplálékunkkal megfelelő mennyiségű ballasztanyagot juttatunk szervezetünkbe, eredményesen küzdhetünk a szorulás ellen.

A teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök és zöldségek - amilyen gyakran csak lehet - szerepeljenek az étrendben! Így automatikusan csökkentjük a kalóriadús, állati eredetű élelmiszerek és a cukrásztermékek fogyasztását. Naponta 30-40 gramm ballasztanyag - fele teljes kiőrlésű készítményekből, másik fele gyümölcsből és zöldségből - és 1,5-2 liter folyadék a nap folyamán egyenletesen elosztva hozzájárul a rendszeres székletürítéshez. Kedvező hatásúak az ásványvizek, az író, a gyógy- és gyümölcsteák, a gyümölcs- és zöldséglevek.

Lehetőleg kerüljük a feketekávét, a feketeteát és a kakaót! Néha, ha az "edzetlen" bélrendszerbe hirtelen nagyobb mennyiségű ballasztanyagot juttatunk, felerősödhet a bélgázok képződése, s ez kellemetlen felfúvódáshoz vezethet. Ezért mindig tanácsos a táplálkozást lépésről lépésre átállítani, és így a bélrendszert lassan, fokozatosan hozzászoktatni az új táplálkozási szokásokhoz.

Lendületet a bélműködésnek!

A bél fokozott mozgással reagál a mechanikus, például a járás során keletkező ingerekre. Ilyen ingert jelentenek még a rázkódások és a mély lélegzetvétel rekeszizmon keresztül érvényesülő masszírozó hatása. A táplálékpép szervezetünkön belüli útját aktívan támogathatjuk, ha naponta néhány tornagyakorlatot elvégzünk.

• Vastagbélmasszázs: kezünkkel a hasfalon enyhe nyomás kíséretében végezzünk patkó alakú „körzéseket”, jobb oldalról alulról kezdve felfelé, majd bal oldalra haladva felülről lefelé, azaz a vastagbél lefutásának irányában! Minden reggel – például felkelés előtt – végezhetjük, mintegy tíz percig.

• Hasdomborítás: szívjuk be a levegőt, közben húzzuk be a hasunkat, ezután hirtelen nyomjuk ki, hadd domborodjon, és közben fújjuk ki a levegőt! Ismételjük tízszer minden székelés előtt!

• Izometrikus hasprés: hasizmainkat közepes erősséggel feszítsük meg, számoljunk tízig, majd lassan lazítsunk! Naponta három alkalommal, egymás után ötször ismételjük!

• Térdemelés ülve vagy fekve: combunkat lazán lógó lábszárakkal húzzuk fel mellkasunkhoz, amilyen magasra csak tudjuk! Rövid ideig tartsuk itt, majd lassan mozgassuk a kiindulási helyzetbe! A gyakorlatot végezhetjük két lábunkkal egyszerre, vagy külön-külön, ötször-tízszer egymás után.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. Általános teendők szorulás esetén

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.