A megcsalás az alacsonyabb intelligencia jele

A csalfa férfiak kevésbé intelligensek

Mintha John Terrynek és Ashley Cole-nak nem lenne elég baja, egy tanulmány kimutatta, hogy a feleségüket megcsaló férfiak kevésbé intelligensek.

2010.03.09 08:02medipress.hu

A tudósok szerint a partner megcsalása az alacsonyabb intelligencia jele. Pontosan ezzel gyanúsították meg nemrég a Chelsea fent említett két sztárját.

"Az evolúció során az emberek mindig is némileg poligám életet éltek.” – mondta Dr. Satoshi Kanazawa a London Gazdasági és Politikatudományi Főiskola evolúciós pszichológusa. „A poligám életet élő férfiaktól nem várták, hogy csak egy társhoz ragaszkodjanak, de a monogám házasságokban igen. Ezzel éles ellentétben áll, hogy a nőktől mindkét forma esetén elvárták, hogy szexuálisan csak egy társhoz közelítsenek.”

A szexuális kizárólagosság evolúciós újdonságot jelentett a férfiak számára, mondta Dr. Kanazawa. „Az elmélet értelmében az intelligensebb férfiak sokkal inkább képesek értékelni a szexuális kizárólagosságot.” – tette hozzá.

Az eredmények azután láttak napvilágot, hogy a házas Terryről elterjedt, lefeküdt barátja, Wayne Bridge exbarátnőjével. Cole-t pedig elhagyta a felesége, Cheryl egy szexbotrány miatt. A tanulmány megvizsgálta a vallás és az IQ kapcsolatát is. Az eredmények szerint azoknak, akik nem hisznek Istenben, átlagosan 106-os volt az IQ-juk tinédzserként. A mély vallásos meggyőződéssel rendelkezők esetében az eredmény átlag 95 volt.

Azok, akik nyitottabbak az új elképzelésekre – mint például a vallás megkérdőjelezése – intelligensebbek, állítják a tudósok. Dr. Kanazawa elmondta: „A vallás egy mellékterméke annak az emberi hajlamnak, hogy az események okaként valamilyen felsőbb hatalmat és szándékosságot sejtsenek. Szeretik „Isten kezét” látni a számukra megmagyarázhatatlan jelenségek mögött. Az ember evolúcionálisan paranoid, és ezért hisz Istenben is. Az intelligensebb gyerekek hajlamosabbak arra, hogy szembehelyezkedjenek az istenhit természetes tendenciájával és ateistákká váljanak.

A tanulmány a Social Psichology Quarterly című folyóiratban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.