Forradalmi változásokat vetít

H1N1 csata - kommunikációs szópárbaj a világjárvány körül

Forradalmi változásokat vetít az emberekhez eljuttatott egészségi információk tekintetében a WHO elnöke. Nagy érdeklődésre tarthatnak számot az emberek tájékoztatásával kapcsolatos állásfoglalások.

2010.01.24 14:30napidoktor.hu

Különös tekintettel a H1N1 vírus elleni vakcina-kampányra, annak országonként eltérő gyakorlatára, na meg arra, hogy uniós napirendre kerül a WHO járványügyi kampányának néhány kritikus véleménye. A világjárvánnyal kapcsolatos értékelések mellett nagy érdeklődésre tarthat számot a WHO vezetőjének közelmúltban kapcsolatos állásfoglalása a kommunikációról. Különös tekintettel, hogy az EU vezető egészségügyi képviselői a napokban fogják meghallgatni a WHO H1N1-ről szóló beszámolóját.

És ahol – várhatóan az előzetes bejelentéseknek – néhány kemény kérdést is a szegeznek majd a nemzetközi szervezet vezetőinek. A dr. Wolfgang Wodarg, a PACE (az Európa Tanács Parlamenti Taggyűlése) Egészségügyi Bizottságának az elnöke által korábban megfogalmazott kérdései a WHO és a gyógyszeripari cégek kapcsolatára, illetve a járványhisztéria kialakulásának a felelősségére is kitérnek.

Hivatalos nyilatkozatában Wodarg kritizálta a gyógyszeripar befolyását a tudósokra és a WHO hivatalnokaira, megállapítván, hogy emiatt „szükségtelenül több millió egészséges embert tettek ki az elégtelenül tesztelt oltások kockázatának”, és hogy ez az influenza „sokkal kevésbé káros”, mint minden korábbi járvány.

Wodarg szerint az Európai Parlament vizsgálatának különösen a WHO szerepére és a júniusi járvány bejelentésére kell koncentrálnia. 2009 áprilisában történt meg először, hogy a WHO járványügyi kritériumait megváltoztatta, amikor az első mexikói esetek ismertté váltak, úgy hogy nem a betegség valódi kockázatát, hanem a betegség esetek számát vették alapul a „járvány” bejelentéséhez.

A sertésinfluenza járvánnyá nyilvánítása országokat kényszerített járványtervek bevezetésére és a sertésinfluenza elleni oltások beszerzésére. Mivel a WHO nem áll semmiféle parlamenti ellenőrzés alatt, Wodarg szerint a kormányok követeljenek számadást tőle A WHO a kérdések egy részére előre válaszolt, ugyanis a Margaret Chan maga fogalmazta meg: nem hagyhatóak figyelmen kívül a kommunikációs és információs technológia forradalmi változásai az emberek felvilágosításában.

A H1N1 járvány volt az első olyan világjárvány a történelem során, amikor emberek százmilliói térben és időben egyidőben figyelhették annak alakulását az egész világon. Ugyanakkor ez a technológia tette lehetővé a járványügyi szakembereknek, a kutatóknak, az orvosoknak, hogy a lehető leghatékonyabb megoldásokat tudják kiválasztani. A sürgős és nagy horderejű döntéseknél mindig nagyobb a tudományos kockázat. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a mai világban nagyon sokféle információs forrás áll az emberek rendelkezésére. El kell érni, hogy az emberek a rendelkezésükre álló információkból maguk dönthessenek, és a lelkiismeretük szerint a legjobban cselekedhessenek.

(Forrás: World Healht Organization, globalresearch, antalvali)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.