Csökkent partnerünk libidója?

Alacsony férfi libidó? - ugye ez csak egy vicc?

Nem, sajnos nem vicc. A férfiaknál gyakoribb az alacsony libidó, mint gondolnánk.

2010.07.27 15:03

Biztosan Ön is azt gondolja, hogy a férfiaknak mindig a szexen jár az eszük, és folytatnák is ezt a tevékenységet a nap bármely percében. A meghökkentő valóság azonban az, hogy a férfiak nemi vágya is gyakrabban van alacsonyan, mint az egekben.

Minden 5. férfinak alacsony a libidója

Egy amerikai kutatás sorozat eredményei szerint minden ötödik férfi panaszkodik alacsony nemi vágyra, ami annyit jelent, hogy a segítség nélküli, vagyis gyógyszer nélküli szerelmeskedés minden ötödik férfinak nehézséget okoz. A nőknek 33%-a szenved hasonló tünetektől.

Stressz? Düh? Depresszió? Mindhárom csökkentheti a nemi vágyat!

A kutatók kimutatták, hogy a stresszes életmódot folytatók között gyakori a nemi vágy esetleges teljes hiánya is. Ha egy férfi dühös a partnerére, akkor vagy bosszúból nem szerelmeskedik vele, vagy egyszerűen fizikailag képtelen lesz rá. Sokszor nyilvánvaló testi oka van, hogy nehezen megy a szex, például az elhízás, vagy bizonyos gyógyszerek, amelyeket a vérnyomás vagy a vércukorszint szabályozására írnak fel. A szakembereket a leginkább az lepte meg, hogy a húszas éveikben járó párok jelentős része is küzd ilyen jellegű problémákkal.

Bár a kiváltó okok listáját a teljesítménykényszer okozta szorongás és a féltékenység vezeti, a legtöbb nő szerint a férfiak érdektelenségét a gyakori veszekedések, a stressz és a depresszió magyarázza. A férfi nemi vágyának csökkenése hatalmas nyomást gyakorol a párokra, a férfi szégyenérzete pedig általában megakadályozza, hogy segítséget keressenek. A frusztrált fél persze folyamatosan nógatja az elhúzódó partnert, ami csak ront a helyzeten.

Hogyan korbácsoljuk fel partnerünk nemi vágyát?

A változatosság gyönyörködtet.Gyakran segít a problémán, ha ügyelünk a változatosságra, és nem ragaszkodunk minden alkalommal a bevett rutinhoz, amikor szeretkezésre kerül a sor. A megoldás kulcsa mégis a beszélgetésben, a megértő, odafigyelő kommunikációban rejlik.

Javaslatok a probléma leküzdésére:

- Gondoljuk végig, szed-e a partnerünk olyan gyógyszert, amely csökkenti a nemi vágyat. Az antidepresszánsok és a magas vérnyomás elleni készítmények például rossz hatással vannak a libidóra.

- Keressünk fel egy orvost, hogy kizárja a depresszió, az érrendszeri panaszok, valamit az urológiai és idegrendszeri problémák lehetőségét.

- Bizonyított tény, hogy a férfiaknál a túlsúly és az erekciós diszfunkció összefüggésben áll egymással. Ha a férfi túlsúlyos, meg kell változtatnia az életmódját. Bár az egészséges életmódra nehéz hirtelen áttérni, mégis meg kell próbálni rábeszélni a partnert

- A terápia segíthet. Ha az egyik fél nem akar járni, menjen el a másik. A kapcsolat mindenképpen javulni fog.

- Legyenek reális elvárásaink a házastársi szexszel kapcsolatban. Nyilván nem lesz ugyanolyan, mint a kapcsolat első néhány évében.

- Ne csak az aktusra koncentráljunk. Próbáljunk meg kísérletezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.