Más ráktípusoknál reményre ad okot

A talidomid mégsem használ a tüdőrák ellen

Az ellentmondásos hírű talidomid nevű gyógyszer nem javította a tüdőrákos páciensek túlélését, ám más ráktípusoknál reményre ad okot - közölték brit kutatók a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent tanulmányukban.

2009.07.21 07:40MTI

Az érképződését gátló talidomidtól azt várták, hogy gátolja a daganatok növekedését, ám az úgynevezett kissejtes tüdőrákban szenvedő páciensek túlélési arányát nem javította, miközben a vérrögök keletkezésének kockázatát növelte - adta hírül hétfőn a BBC hírportálja.

A talidomidot először nyugtatóként alkalmazták az ötvenes évek végén, ám terhes nőknél súlyos végtagfejlődési rendellenességet okozott magzataiknál, ezért betiltották. Ez azonban nem jelentette a szer végleges bukását, mert többféle betegség kezelésére kipróbálták azóta. Ezek közé tartozott a rák is, ahol a növekvő tumor vérellátásához egyre több érre van szükség, az erek képződésének gátlása tehát javulást ígér. A mostani brit tanulmányban a University College of London kutatói 724 kissejtes tüdőrákos embernél vizsgálták a szert. A páciensek kemoterápiát kaptak, ezen túlmenően az egyik csoport napi 100-200 milligramm talidomidot, másik fele pedig placebót.

A két évig tartó követéses vizsgálat végén a kutatók nem találtak különbséget a két csoport túlélési idejében, amely mindkét terápiánál mintegy 10 hónap volt. Ugyanakkor a talidomidot szedő embereknél megduplázódott a vérrögképződés kockázata. Mindazonáltal néhány másik ráktípusnál folynak még kísérletek a szerrel.

A brit rákkutató intézet klinikai kutatásait igazgató Kate Law szerint a talidomid reménykeltő eredményeket mutat mielómánál (a csontvelőt érintő egyik ráktípus), mezoteliómánál (azbeszttel összefüggésbe hozott tüdőrák) és prosztataráknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.