Általános tudnivalók az emlőrákról

Jó eséllyel gyógyítható a korán felismert daganat

Ha az emlőszűrés során Önnél rosszindulatú emlődaganatot állapítottak meg, akkor mindenképpen kezelésre van szüksége.

2009.02.18 13:00rakliga.hu

Mivel kezdődik a kezelés?

Hogy ezeket a kezeléseket milyen sorrendben alkalmazzák, azt az onkológus szakorvos dönti el.

Mi alapján dönti el az orvos, hogy melyik terápiát alkalmazza?

Először is a szövettani (citológiai) vizsgálat alapján, amelyet a kórszövettanász (patológus) végez, aki a szervekben a betegségek által okozott elváltozásokat vizsgálja. Azután a kiegészítő vizsgálatok, mint: mellkas röntgen, hasi ultrahang, csontizotóp vizsgálat, laborvizsgálatok eredménye alapján.

Mikor kapom a sugárkezelést?

A sugárkezelés történhet a kemoterápiás kezelések között, illetve azok befejezése után. A bőr kipirosodásától eltekintve más lényeges mellékhatás nem várható. És a kemoterápia…

Miért van szükség kemoterápiára is?

Azért, mert a kemoterápia bizonyított módon fokozza a gyógyulás esélyét!  A kemoterápia történhet a műtét előtt, a műtét után, illetve (ha távoli áttétek vannak) akár a műtét helyett, önálló kezelésként.  Az alkalmazott kezelések közül a kemoterápiának van a legrosszabb híre a betegek között. Ez az esetleges mellékhatásai miatt van így, annak ellenére, hogy ezek többségében ma már jól kontrollálhatók.

Mell eltávolítás...

Ha a daganat még kezdeti állapotban van, akkor valószínűleg nem kerül sor emlőeltávolításra. Ilyenkor az esetek legnagyobb részében az emlőből kimetszik a daganatot a körülötte lévő ép szövettel együtt. Ezt nevezzük emlőmegtartó műtétnek. Ha a daganat túl nagy, vagy középen (az emlőbimbó mögött) helyezkedik el, akkor esetleg teljes emlőeltávolításra is szükség lehet.

Sugaraznak is?

Emlőmegtartó műtét esetén mindenképpen. Teljes emlőeltávolítás után a szövettani lelettől függ, hogy kell-e sugárkezelés. A sugárkezelés rendszerint 25 alkalommal történik, öt héten át, hétfőtől péntekig.


Sugarazás esetén többnyire nem csak a műtéti területet, hanem a környéki nyirokcsomók területét (az azonos oldali hónalj, illetve kulcscsont feletti terület) is besugarazzák.

Mit akarnak elérni a kemoterápiával?

A kemoterápiának az a célja, hogy az esetleg, vagy biztosan visszamaradt daganatsejtek a szervezetben elpusztuljanak. Azonban ma még nincs egyetlen olyan kemoterápiás szer sem, ami csak és kizárólag a daganatsejtekre hat, ezért minden kemoterápiának lehetnek mellékhatásai. Ezek közül a haj elvesztése okozza a legnagyobb lelki megterhelést, a kezelés utáni esetleges hányás vagy hányinger, a levertség és a gyengeség pedig a testi megpróbáltatást.

A legveszélyesebb mellékhatást nem is lehet érezni, nevezetesen, hogy a csontvelő működését átmenetileg gátolja. Ennek az a jelentősége, hogy a csontvelő termeli a vérben lévő fehérvérsejteket. A fehérvérsejtek védik a szervezetet a fertőzések ellen. Ha a kezelés következtében csökken a fehérvérsejtek száma, fokozódik a fertőzések kialakulásának veszélye, és ilyenkor a fertőzés nagyon súlyos lefolyású lehet.

Lehet valahogy pótolni ezeket a fehérvérsejteket?

Szerencsére ma már vannak antibiotikumok, gomba- és vírusellenes szerek, illetve a csontvelő működését serkentő gyógyszerek, így a szervezetet meg lehet védeni arra az időre, amíg a fehérvérsejtszám alacsony. Ehhez viszont vérképkontroll eredmény kell, mivel a fehérvérsejtszám esésnek nincsenek klinikai tünetei. A kemoterápia alatt a rendszeres vérképkontroll elengedhetetlen!

Kinek van szüksége antihormon terápiára?

Az antihormon terápia az ösztrogén és/vagy progeszteron receptor pozitív esetekben jön szóba. Ezek a minden nőben termelődő hormonok az ilyen daganatsejtek osztódását serkentik. Ezért ezek hatását semlegesíteni kell. Ha a beteg még ciklusban van, tehát havi vérzése rendszeres vagy öt éven belül múlt el, a petefészkek hormontermelő képességét gátolni kell. Ezért ilyenkor 28 naponta a hasfalba adott injekciót kell, hogy kapjon a beteg. Ez átmenetileg leállítja a beteg havi ciklusait.

A szervezetben termelődő ösztrogén és progeszteron 90%-át a petefészkek termelik. A havi ciklus elmaradása után is van azonban ösztrogén illetve progeszteron termelés más szervekben, tehát ezek hatását is meg kell akadályozni. Ennek érdekében rendszeresen tablettát kell szedni. Mindkét antihormon kezelést öt évig kell folytatni.


Immunterápiára mikor van szükség?

Az immunterápia ugyancsak speciális esetekben jön szóba. A kezelés a daganatsejtek osztódását serkentő más receptort (c-erb2) gátol. Ha a daganatszövet magas arányban termel ilyen receptorokat, a kezelést meg kell, hogy kapja a beteg. Manapság a daganatszövet ösztrogén, progeszteron, illetve c-erb2 receptor pozitivitásának vagy negativitásának minden emlőtumor kórszövettani leleten szerepelnie kell.

Van remény a gyógyulásra?

A korán felismert rosszindulatú emlődaganat jó eséllyel gyógyítható, de még az áttétes emlődaganattal is szerencsés esetben éveket lehet élni.

Mivel a rákgyógyítás összehangolt csapatmunka, ahol a patológus, a sebész, a belgyógyász, a radiológus és a gyógytornász komoly együttműködésére és megfelelő gyógyszerekre van szükség, ajánlatos olyan kórházban jelentkezni,ahol mindezek rendelkezésre állnak. Ha tehát a szűrés során önnél rosszindulatú emlődaganatot fedeztek fel, haladéktalanul forduljon onkológus szakorvoshoz!

Minden késlekedés ronthatja a kezelés eredményességét. Hasonlóképpen járjon el, ha bármely életkorban, az emlőben elváltozást, vagy csomót észlel. Minden ilyen esetben ennek természetét meg kell állapítani. Szerencsére ezek a csomók többségében jóindulatúak

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.