Naponta 20.000-en haltak meg rákban

2007-ben 7,6 millió ember halálát okozta daganatos betegség

Az Amerikai Rákszövetség becslése szerint 2007-ben több, mint 12 millió új rákos esetet diagnosztizálnak, és 7,6 millió ember halálát okozza majd e gyilkos kór, ami naponta 20.000 halottat jelent.

2008.01.30 08:10Medipress

A fejlett országokban jóval kevesebb megbetegedésre lehet számítani, mint a világ fejlődő részein. A gazdaságilag fejlett vidékeken a férfiak körében a prosztata, a vastagbél és a tüdő daganatos megbetegedése a leggyakoribb, a nőknél pedig a mellrák, a vastagbél-és tüdőrák áll az első három helyen. A fejlődő országokban a férfiaknak legtöbbször a tüdejük, a gyomruk és a májuk betegszik meg, míg a nőknek a mellük, a méhnyakuk és a gyomruk. Ezek közül a gyomor-, a máj- és méhszájdaganatok fertőzésekkel hozhatók kapcsolatba, csakúgy, mint az összes rákos megbetegedés 15 %-ában világszerte.

A fejlődő országokban a fertőző betegségek és a gyermekhalandóság visszaszorulásával növekszik a rákos megbetegedések száma, mivel a születéskor várható időtartam is magasabb. A rák kockázatát az is növeli, hogy átvesznek olyan szokásokat a nyugati életvitelből, mint pl. a dohányzás, a telített zsírsavak és kalóriadús táplálékok fogyasztása, a testmozgás hanyagolása. Itt a túlélési ráta is alacsonyabb, mert nincs lehetőség a korai felismerésre és a megfelelő kezelésre.

Külön-kiadás: a "dohányjárvány"

2000-ben mintegy ötmillió ember életét követelte a dohányzás. 30 %-uk rákban szenvedett. A XX. század során 100 millióan haltak bele ebbe a káros szenvedélybe, a XXI. században ez a szám akár egymilliárdra is emelkedhet. Az egészségügy egyik legégetőbb feladata a dohányzás visszaszorítása. A WHO becslése szerint a mintegy 1,3 milliárd dohányos 84 %-a fejlődő országban él. Ha a jelenlegi gyorsasággal szaporodik a dohányosok száma, 2030-ra már 2 milliárd pöfékelővel kell számolnunk. 50 %-uk haláláért pedig a füst lesz a felelős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.