"Hogy újra pihent agyúak lehessünk"

Minden napra egy tanács a jó alvásért

Álmatlan éjszaka után másnap rosszul teljesít? Úgy érzi ez a probléma évről-évre egyre rosszabb lesz? Íme, 7 + 1 jó tanács a Pihent Agyúak Társaságának ajánlásával, hogy napról-napra jobban aludjon.

2009.07.06 07:23

 Rendszeres felkelés
Igyekezzen minden nap ugyanabban az időben felkelni, még a hét végén is. Így őrizheti meg, állíthatja helyre szervezete belső biológiai óráját. Próbálja ki, hogy nem szunyókál napközben - ilyenkor lehet, hogy nem álmosodik el eléggé estére.

Belső óra napelemmel
Belső biológiai óránk megfelelő működéséhez természetes napfény szükséges. A kor előrehaladtával belső óránk működése romolhat. Ezért reggelente szánjon rá időt, hogy mindig elegendő napfény jusson a szemébe. Egy kis „sütkérezéssel” nyújtsa el a felkelést, és töltse fel szervezete belső napelemeit. Napközben tegyen egy rövid sétát, amikor csak teheti, étkezzen a szabadban.

Alvásnapló

Felkelést követően szánjon rá 5 percet, hogy feljegyezze, milyen zavaró körülmények - stressz, zaj, levegőhiány - miatt aludt nehezebben az éjszaka során. Változtassa meg ezeket a körülményeket lépésről-lépésre.

Stresszkontroll
Szánjon minden nap 15 percet arra, hogy végiggondolja azokat a dolgokat, amelyek aggasztják. Írja le papírra is őket, mielőtt aludni menne. A hálószobában legyen a keze ügyében egy jegyzetfüzet, hogy a feltörekvő gondolatokat, melyek elalvás közben felmerülnek, rögtön papírra vethesse. Ezek a feljegyzések hasznos emlékeztetőül szolgálhatnak másnap.

  Az alvás birodalma

Hálószobája legyen az alvás birodalma, ami csak alvásra használ. Elalvás előtt szánjon időt az ágyon kívül a kikapcsolódásra, olyan tevékenységekkel – olvasás, zenehallgatás -, melyek megnyugtatják. Legyen biztos benne, hogy nyugodt és ellazult, amikor aludni készül. Ha 20 perc múlva is nehezére esik elaludni, keljen fel, és foglalja el magát valami kellemes, lazító elfoglaltsággal, amíg újból rá nem hangolódik az alvásra.

Aludjon biztonságos és kényelmes helyen. A szoba legyen sötét, jól szellőző és lehetőleg csendes. Alakítson ki szokásrendszert. Minden este tegye ugyanazt, hogy lenyugvásra késztesse szervezetét.

Testmozgás
Próbáljon mozogni minden nap. A rendszeres testedzés javítja az alvás minőségét, és segíti a mélyebb alvást. Lefekvés előtt legalább három órával viszont már ne végezzen megerőltető edzést, elalvás előtt egy órával pedig fejezze be a munkát vagy a tanulást is.

Táplálkozás
Figyeljen oda arra, mit eszik. Késői időpontban már ne fogyasszon koffein vagy alkohol tartalmú italokat, kerülje a dohányzást is. Lefekvés előtt pár órával egy könnyű vacsora, elalvás előtt pedig egy meleg ital, néhány szem keksz kellemes elalvást biztosíthat. A vitaminok közül a B-Vitamin segít az elalvásban. Megnyugtatja az idegrendszert, és természetes altatóként is működik.

Háziorvos

felkeresése Ha rendszeresen, egy hónapnál hosszabb ideje rosszul alszik, keresse fel háziorvosát a pontos diagnózis felállítása érdekében. Ezzel számos betegséget megelőzhet, illetve időben elejét veheti egy kezdődő betegségnek, melyet szervezete alvásproblémákkal jelez. Ma már létezik megoldás a belső óra beállítására is, és így viszonylag gyorsan helyreállítható a helyes alvás-ébrenlét ritmus. biztosítható a másnapi frissesség, kipihentség, és a hagyományos kezelések mellékhatása miatt sem kell aggódnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.