Rosszul járhat, aki csak zöldségen él!

Aki húsmentesen étkezik, gyengébbek a csontjai?

A húsmentes diétán élő embereknek kissé gyengébbek a csontjaik, mint húst is fogyasztó társaiknak - közölték ausztrál és vietnami kutatók csütörtökön.

2009.07.03 13:00MTI

Több mint 2700 ember étrendje és csontjai egészsége között vizsgálták az összefüggést az ausztrál-vietnami közös vizsgálatban. Megállapították, hogy a vegetáriánusok csontsűrűsége átlagosan öt százalékkal kisebb, mint azoké az embereké, akik húst is esznek. A különbség még nagyobb volt azoknál, akik minden állati terméket kizártak étkezésükből: az ő csontjaik hat százalékkal voltak gyengébbek - közölte Tuan Nguyen, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány főszerzője.

Gyakorlatilag nem mutatkozott különbség viszont a halat, a tenger gyümölcseit, tojást és tejtermékeket is fogyasztó ovolakto-vegetáriánusok és a húsevők átlagos csontsűrűsége között. Mivel az oszteoporózis egyre gyakoribb a fejlett országokban, a kutatók úgy vélik, hogy érdemes az étrend összeállításánál ezeket a lehetséges következményeket is figyelembe venni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.