Szegények a koleszterinszintet emelő zsírokban
Az olajos magvak fogyasztása csökkenti a cukorbeteg nők kockázatait
Az olajos magvak vagy a mogyoróvaj fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében - állítják kutatók.
2009.06.29 18:49MTIEgy több mint hatezer nő vizsgálatát felölelő kutatás során úgy találták, aki sok olajos magvat vagy mogyoróvajat fogyaszt, azzal majdnem a felére csökkenti a szívbetegség kockázatát - áll a The Daily Telegraph online oldalán olvasható beszámolóban. 1980 és 2002 között a kutatásban részt vevő nők rendszeres időközönként - két-négy évenként - kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról.
Feljegyezték a szívrohamok és stroke-ok számát is, illetve azokat az eseteket, amikor szívbetegségből eredő érműtétre volt szükség. A kutatás kezdetén az olajos magvakat vagy mogyoróvajat fogyasztó nők soványabbak voltak, fizikailag aktívabbak, kevesebbet dohányoztak - írták a szerzők. - Azoknál a nőknél, akik legalább heti öt adag olajos magvat vagy mogyoróvajat fogyasztottak, 44 százalékkal csökkent a szívbetegség, a szívroham vagy a stroke kockázata. Az egyszeri adag 28 gramm olajos magot vagy 16 grammnyi mogyoróvajat jelentett.
A szerzők, a Harvard Medical School és a bostoni Harvard School of Public Health kutatói véleménye szerint az adatok arra engednek következtetni, hogy a gyakori olajosmag- és mogyoróvaj-fogyasztás összefüggésbe hozható az érrendszeri betegségek alacsony kockázatával a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében. Az olajos magvak szegények a koleszterinszintet emelő telített zsírokban. A földimogyoró-termékekben azonban sok lehet a hozzáadott só vagy cukor, ezek pedig semmissé tehetik a mogyoró egyébként jótékony hatásait - figyelmeztettek egyszersmind a kutatók.
- Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mogyoró igen gazdag kalóriában. Egyetlen termék kizárólagos fogyasztása sem befolyásolja érzékelhetően azonban senki egészségét, ha mozgásszegény életmódot folytat, és étrendje nem kiegyensúlyozott. A szívroham megelőzése sokkal bonyolultabb pusztán mogyoró fogyasztásánál.
Kapcsolódó írások:
- Az alkohol, a dohányzás és a cukorbetegség növeli a vastag- és végbélrák kockázatát
- Előzzük meg a 2-es típusú cukorbetegséget, a magas vérnyomást vibrálással
- Cukorbeteggé tehet a sok tojás?
- Alacsony cukortartalmú zöldséglé cukorbetegeknek
- Több gyümölcs, kevesebb cukorbaj
- Ne "lógja el" a pihenést! - Csökkenti a cukorbetegség esélyét
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 14:24 Izrael történetének legnagyobb erdőtüzei tombolnak - videók
- 12:21 Izrael légi csapásokat hajtott végre a szíriai elnöki palota közvetlen környezetében
- 10:00 A Győzelem Napjára időzített terrorcselekményt hiúsítottak meg Oroszország déli részén
- 8:15 Európa Tanács: a sajtószabadság védelme kötelezettség, nem lehetőség
- 6:13 Kína szerint a koronavírus-járvány az USA-ból indulhatott ki
- 22:15 Halálos áldozata is van az észak-kínai robbanásnak
- 20:14 Többen megsérültek egy észak-kínai lakónegyedben történt robbanásban
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06