A rendszeres testmozgás nem elhanyagolható

Szívbajok ellen mindenkinek egyetlen tabletta

A különböző, vizsgálatokkal bizonyítottan szívvédő gyógyszereket tartalmazó, kombinált készítmény indiai változata elkészült és kedvező hatásúnak bizonyult. A tanulmány eredményeit ismertető előadás az Amerikai Szívgyógyász Kollégium kongresszusán hangzott el, illetve a részletes dolgozatot a világ egyik legpatinásabb orvostudományi folyóirata, az angol Lancet közölte.

2009.06.05 10:16MTI

Mi történnék, ha egyszerre csak lenne olyan gyógyszer, amely megelőzné a szívbetegségek kialakulását? A reggeli kávé után bevennénk a csodaszert, amely megakadályozná koszorúereinkben a vér megalvadását és ezáltal a szívinfarktust, gátolná a zsírok lerakódását az érrendszerben, csökkentené a magas vérnyomást és szép, nyugodt ütemre járatná vérkeringésünk motorját, a szívet. Elméletileg a recept ma már szinte adott. 

Egyetlen tablettába vagy kapszulába beletehetjük a vér veszélyes alvadékonyságát csökkentő aszpirint, a "rossz" koleszterin szintjét normális értékre leszorító sztatint, többféle, magas vérnyomás elleni készítményt, végül a szívműködést takarékos ütemre lassító béta-blokkolót - és kész a jelenleg leggyilkosabb betegség elleni varázsfegyver. Nick Wald professzor a betegségek megelőzésének tudományát tanítja Londonban. 

Apósa koszorúér-betegséggel küzdött életének végső időszakában, és a professzor rendszeresen segített összerakni azt a maréknyi gyógyszert, amelyre az idős úrnak szüksége volt a túléléshez. Gyakran gondolt arra, hogy a hosszú, súlyos betegeskedés talán később indul vagy talán nem ennyire gyötrelmes, ha apósa a szívgyógyszerek szedését korábban kezdi. Azokét a tablettákét, amelyekről meggyőző vizsgálatok bizonyították, hogy segítenek megelőzni a koszorúér-betegség kifejlődését. Mivel minden második ember, akár férfi, akár nő, előbb vagy utóbb szív- és érbetegség okozta panaszok miatt kerül az orvoshoz, de azt nem lehet előre megmondani, hogy ki kap majd szívinfarktust vagy ki bénul meg agyi katasztrófa miatt, az volna a legegyszerűbb, ha mindenki szedné a tablettát.
 
A népegészségügy javulásában az új készítménynek akkor lehet igazi szerepe, ha olyan olcsó, hogy mindenki megkaphatja. Valamennyi, a tablettába beépítendő gyógyszernek már létezik nem márkás, de azonos tulajdonságú változata, tehát ez nem lehetett akadály. S mindehhez ott volt a vállalkozó szellemű, indiai gyógyszergyár, a Cadila Pharmaceuticals, amelyik elkészítette a különleges kapszulát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.