A felnőttek hamarabb érzik az édes ízt

A gyermeki ízlelés érzéketlenebb az édes ízre

Német kutatók vizsgálata szerint a gyerekek sokkal nagyobb cukortartalmú ételeket éreznek édesnek, mint a felnőttek.

2009.04.19 16:00MTI

400, három és nyolc év közötti gyermek részvételével végzett kísérlet kimutatta, hogy a gyerekek csak literenként 8,6 gramm cukortartalomtól éreztek édesnek egy élelmiszert - ez egy átlagos limonádé értékének felel meg. Ezzel szemben a felnőttek már messze alacsonyabb cukorkoncentráció esetén is észlelték az édes ízt - derült ki a német TTZ Bremerhaven technológiai centrum vizsgálatából, amelyről a Der Standard című osztrák lap online változata számol be (http://derstandard.at/).

A gyerekek esetén az ízérzékenység növekvő kor előrehaladásával fokozódott. Az úgynevezett ingerküszöb különösen a nyolcadik életév és a felnőttkor között csökken. Az okok azonban nem szervi eredetűek, hiszen ebben a korban már teljesen kialakultak az ízérzékelés szervei és azok idegi összeköttetései.

A kísérlet eredménye arra utal, hogy az ízfelismerés tanulási folyamata nyolcéves korban még nem záródik le. A gyerekeknek elsősorban még hiányoznak az összehasonlítási alapok ahhoz, hogy egy új ízt besorolhassanak. Az új ismeretek alapján a kutatók olyan programokat kívánnak kifejleszteni, amelyek segítik a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.