Életmód

A svéd parlament levitte a nemváltoztatás korhatárát 18 év alá

Svédország 16 évre csökkentette azt a korhatárt, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok más neműnek vallják magukat.

2024.04.19 13:47ma.hu

A svéd parlament szerdán törvényt fogadott el, amely 18-ról 16 évre csökkenti a nemváltoztatáshoz szükséges alsó korhatárt, valamint megkönnyíti az eljárást. A lépést a kormánykoalíción belüli kritikák ellenére fogadták el.    

Az önazonosításról szóló jogszabályt 234 szavazattal 94 ellenében fogadta el a 349 fős svéd parlament.  

Svédország volt az első ország, amely 1972-ben törvényessé tette a nemek közötti átmenetet. Jelenleg azonban ahhoz, hogy valaki megváltoztathassa a jogilag elismert nemét, orvosi diagnózisra van szükség a nemi diszfóriáról.  

A jövőre hatályba lépő új törvény értelmében elegendő lesz egy rövidebb konzultáció egy orvossal vagy pszichológussal. A jogszabály megszünteti továbbá a nemi diszfória diagnózisának szükségességét is, amikor a biológiai neme és az általa azonosított nem közötti eltérés miatt az érintett személy szorongást érezhet.   

A svéd állampolgárok 16 éves korukban megváltoztathatják nemüket, bár a 18 év alattiaknak szüleik, egy orvos és a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal jóváhagyására lesz szükségük. Az új törvény különválasztja a jogi nem megváltoztatásának folyamatát a nemváltoztató műtéttől, amely továbbra is csak 18 éves kortól lesz megengedett.  

A jogszabály heves vitákat váltott ki, és a kormányzó jobbközép koalíció megosztott a kérdésben. A mérsékeltek és a liberálisok nagyrészt támogatták a törvényt, míg a kisebbik kereszténydemokrata párt ellenezte azt.   

"Ez nem forradalom, amit ma csinálunk, hanem reform" - mondta Johan Hultberg a Mérsékeltektől egy parlamenti vita során. "Nem észszerű, hogy a jogi nem megváltoztatásának ugyanazok a feltételei legyenek, mint egy visszafordíthatatlan nemi megerősítő műtét elvégzésének".  

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök "kiegyensúlyozottnak és felelősnek" nevezte a javaslatot. Eközben számos parlamenti képviselő azt sürgette, hogy előbb a nemi diszfóriával kapcsolatos további kutatásokat folytassanak.  

A Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson szerint "sajnálatos, hogy ilyen lazán megszavaznak egy olyan javaslatot, amelynek nyilvánvalóan nincs támogatottsága a lakosság körében".  

Carita Boulwen, a Svéd Demokraták képviselője "elítélendő" javaslatnak nevezte, amely azzal a kockázattal jár, hogy "beláthatatlan és súlyos következményekkel" jár a társadalomra nézve.  

A törvényjavaslat a lakosság körében is népszerűtlen. A TV4 svéd televíziós csatorna által nemrégiben végzett felmérés szerint a svédek 59 százaléka szerint a javaslat rossz vagy nagyon rossz, míg 22 százalékuk szerint pozitív lépés - jelentette a Reuters.    

Több uniós országban, köztük Dániában, Norvégiában, Finnországban, Németországban és Spanyolországban már van hasonló törvény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.