Életmód

A tea lassítja az öregedési folyamatot az emberekben - tanulmány

Bár az életmódváltás lassíthatja az öregedést és megelőzheti a kapcsolódó betegségeket, de úgy tűnik, hogy a teafogyasztás is segíthet.

2024.02.11 20:02ma.hu

Úgy tűnik, három csésze tea rendszeres fogyasztása késleltetheti az öregedést - derül ki a The Lancet című szaklapban megjelent tanulmányból.

A kínai Szecsuáni Egyetem kutatói felfedezték, hogy a teában található bizonyos kémiai vegyületek, az úgynevezett polifenolok hozzájárulnak a hatáshoz.

A tudósok mintegy 8 ezer 30 és 79 év közötti kínai és mintegy 6 ezer 37 és 73 év közötti brit önkéntes adatait vizsgálták. Összegyűjtötték az önkéntesek étkezési szokásainak adatait, és megkérték őket, hogy jegyezzék fel az általuk fogyasztott tea mennyiségét.

A kutatócsoport megmérte a résztvevők vérnyomását, koleszterinszintjét és testzsírszázalékát is. Ezeket az adatokat használták fel a válaszadók látszólagos életkorának megállapításához.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztanak teát, általában lassabb a biológiai öregedési folyamat. A jelenséget a polifenoloknak, a teában található különleges növényi eredetű vegyületnek tulajdonították. A polifenolok arról ismertek, hogy a gyulladáscsökkentés és a méregtelenítő hatásuk révén képesek felvenni a harcot az öregedés ellen.

A kutatók azonban rámutattak, hogy tanulmányuk megfigyelésen alapuló volt, és nem tudták megerősíteni, hogy a teafogyasztás közvetlenül összefügg-e a lassabb öregedéssel. Ugyanakkor megfigyelték, hogy azok a résztvevők, akik abbahagyták a teafogyasztást, mintha gyorsabban öregedtek volna.

A tanulmány nem vizsgálta, hogy bizonyos teafajták hatékonyabbak-e az öregedés lassításában, mint mások, nem találtak jelentős különbségeket a kínai és az egyesült királyságbeli teafogyasztók között. A tea hőmérséklete szintén nem volt hatással az eredményekre, és a kutatók nem kérdeztek rá a használt teáscsészék méretére sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.