Életmód

A tudósok kiderítették, melyik korosztály a legboldogabb

A kutatók felfedezték a boldogság rejtett kulcsát, de lehet, hogy még néhány évet várni kell, hogy meggyőződhessünk róla.

2023.09.21 11:14ma.hu

Egy nemzetközi kutatócsoport arra a kérdésre próbált választ adni, hogy mikor a legboldogabb az ember az életben, és eredményeik szerint az emberek életelégedettsége kilenc és 16 éves koruk között csökken, majd enyhén növekszik, míg 70 éves korban eléri a csúcsot. Az életelégedettség ezután 96 éves korig ismét visszaesett.

"A szubjektív jóllét három központi összetevőjének változására összpontosítottunk" - magyarázza Susanne Bücker professzor. "Az élettel való elégedettség, a pozitív érzelmi állapotok és a negatív érzelmi állapotok".

A kutatók úgy vélik, hogy ez a csökkenés a pubertáskorban a testben bekövetkező változások, valamint az ez idő alatt bekövetkező társadalmi változások következménye. Az életelégedettség csökkenésének oka 70 éves kor után a fizikai betegségek vagy a gyenge fizikai teljesítmény, a megromlott egészségi állapot és a szociális kapcsolatok csökkenése, beleértve a szeretteink halálát is - mondta Bücker.

A pozitív érzelmi állapotok azonban kilencéves kortól 94 éves korig folyamatosan csökkennek. Míg a negatív érzelmi állapotok 9 és 22 éves kor között enyhén ingadoztak, majd 60 éves korig csökkentek, mielőtt ismét növekedtek volna.

"Összességében a tanulmány pozitív tendenciát jelzett az élet széles időszakában, ha az életelégedettséget és a negatív érzelmi állapotokat nézzük" - összegezte az eredményeket Bücker.

A kutatók - akik a kölni Német Sportegyetem, a bochumi Ruhr Egyetem, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem, valamint a berni és a bázeli svájci egyetemek munkatársai - 460 902 résztvevő teljes életútja során vizsgálták a szubjektív jóllétet.

Ebből a csoportból 443 mintát vettek ki, és megvizsgálták az emberek leírásait arról, hogyan érezték magukat életük különböző szakaszaiban.

Az eredményeket a Psychological Bulletin című folyóiratban tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.