Tudomány

Az eddig haszontalannak hitt csecsemőmirigy nagymértékben csökkentheti a rák kockázatát

Régen úgy vélték, hogy a gyermekkor után elveszíti jelentőségét, ezért sokáig figyelmen kívül hagyták a csecsemőmirigy jelentőségét. Egy friss tanulmány eredményei azonban mást sugallnak.

2023.08.18 13:10ma.hu

Egy úttörő felfedezés szerint a felnőttkorban gyakran jelentéktelennek ítélt csecsemőmirigyről kiderült, hogy kritikus szerepet tölt be az emberi egészségben - derült ki egy amerikai kutatók által nemrégiben végzett tanulmányból. A kutatás meglepő összefüggéseket tár fel a csecsemőmirigy eltávolítása és a megnövekedett halálozási kockázat, valamint a rák kialakulása között, ami arra készteti a szakértőket, hogy újragondolják e látszólag "haszontalannak" hitt mirigy jelentőségét.

"A kockázat nagyságrendjére soha nem számítottunk volna. Úgy tűnik, hogy a csecsemőmirigy elsősorban azért van hatással az általános egészségi állapotra, mert védelmet nyújt a rák kialakulása ellen" - mondta David Scadden, a tanulmányt vezető Gerald és Darlene Jordan orvosprofesszor, az őssejt- és regeneratív biológia tanszék professzora.

A kutatók felfedezték, hogy azoknál az egyéneknél, akiknél a csecsemőmirigyet eltávolították, jelentősen megnövekedett a későbbi életük során bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata. Ráadásul ezek az egyének hajlamosabbnak bizonyultak a rák kialakulására is.

A tanulmány, bár megfigyelési jellegű, nem állíthat véglegesen közvetlen ok-okozati összefüggést a csecsemőmirigy eltávolítása és az említett egészségügyi kockázatok között, de jelentős aggodalmakat vet fel.

A gyermekkorban az immunrendszer fejlődésének elősegítéséért felelős csecsemőmirigyről kimutatták, hogy a T-sejtek - a betegségek leküzdéséhez létfontosságú fehérvérsejtek - hosszú távú csökkenését eredményezi, ha fiatal korban eltávolítják. Ezenkívül a csecsemőmirigy nélküli egyének általában gyengébb immunválaszt mutatnak a vakcinákra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.