Életmód

Szereti a kínai konyhát? Lehet, hogy rovarrészeket, parazitákat, hajszálakat is eszik!

A hongkongi fogyasztóvédelmi hatóság "enyhe" szennyeződéseket - köztük rovarokat, élősködőket és szőrszálakat - talált szinte az összes vizsgált savanyúságban, az egyik 100 grammos mintatermék 310 rovardarabot is tartalmazott.

2023.07.18 13:35ma.hu
A Fogyasztói Tanács szerint a sózott olajbogyó, az olajbogyós zöldségek, valamint a sós lében pácolt olajbogyó tartalmazza a legtöbb rovarrészt.

A Kínai Fogyasztói Tanács kedden arra szólította fel a gyártókat, hogy az élelmiszerbiztonság és a higiénia biztosítása érdekében gyakoroljanak szigorú minőségellenőrzést az összetevők, a késztermékek és a gyártási folyamatok felett, megjegyezve, hogy az emberek nem szívesen fogyasztanának szennyezőanyagokat az ételeikkel, még akkor sem, ha azok valószínűleg nem veszélyesek az egészségre.

Ezekből a termékekből nagy számban megtalálhatóak a készletek hazánkban is!

"Figyelembe véve a tartósított zöldségek gyártási folyamatát, egy kis mennyiségű fizikai szennyeződés valószínűleg elkerülhetetlen" - mondta a tanács vezetője, Gilly Wong Fung-han, megjegyezve, hogy a szennyeződések jelen lesznek, "akármilyen alaposan is mossuk".

"Maga a mennyiség az a kérdés, amit szóvá kell tennünk... Ez azt jelenti, hogy bizonyos gyártók sokkal jobb munkát végezhetnek, mint mások". A tanács, amely kedden mutatta be legújabb eredményeit, 30 féle savanyított zöldséget tesztelt, köztük savanyú káposztát, kimchit, uborkát, mustárgumót, retket és sós lében pácolt olajbogyót.

Egy kivételével mindegyik tartalmazott fizikai szennyeződéseket, például rovarokat, szőrszálakat, fémet, műanyagdarabkákat és atkákat, kullancsokat.

"A fogyasztók a valóságban nem tudják mikroszkóppal az összes terméket saját maguk megnézni és megvizsgálni. Tényleg számítanak a gyártókra, hogy nagyszerű munkát végeznek helyettük a higiéniai szint biztosításában" - mondta Wong.

Nora Tam Fung-yee, a tanács kutatási és vizsgálati bizottságának elnöke azt is elmondta, hogy a minták több mint 85 százalékában viszonylag magas volt a nátriumtartalom. A legmagasabb érték 100 grammonként 3080 milligramm volt.

Tam megjegyezte, hogy a magas vérnyomással, veseproblémákkal, gyomorpanaszokkal vagy magas nátriumtartalmú étrenddel élőknek is korlátozniuk kellene ezeknek a termékeknek a fogyasztását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.