Életmód

Fogyókúrás gyógyszereket vizsgálnak 'öngyilkos gondolatok' miatt

Az EU egészségügyi felügyelete vizsgálatot folytat a dán Novo Nordisk vállalat ellen a termékeinek tulajdonított mellékhatások miatt.

2023.07.11 17:48ma.hu

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) több súlycsökkentő szert vizsgál, mivel a jelentések szerint a észítmények öngyilkossági gondolatokat és önkárosítást idézhetnek elő a felhasználók körében. A gyógyszerekkel kapcsolatos lehetséges problémára először az izlandi egészségügyi felügyelet hívta fel a figyelmet, amely legalább három ilyen esetről számolt be.

A probléma állítólag több, a dán Novo Nordisk gyógyszeripari vállalat által gyártott liraglutidot tartalmazó oltással, nevezetesen a Wegovy és a Saxenda, valamint a hasonló Ozempic 2-es típusú cukorbetegséget kezelő injekcióval áll összefüggésben. Az ügyet az EMA farmakovigilanciai kockázatértékelő bizottsága (PRAC) vizsgálja.

Bár a vizsgálat csak a liraglutidot tartalmazó készítményekre összpontosít, a vizsgálatot végül kiterjeszthetik más, hasonló gyógyszercsoportba tartozó kezelésekre is - mondta az EMA egyik tisztviselője hétfőn a BBC brit állami televíziónak.

"A felülvizsgálatot az izlandi gyógyszerhatóság által három esetről szóló jelentést követően felvetett jelzési eljárás keretében végzik" - mondta a tisztviselő.

"Az esetjelentések között két esetben öngyilkossági gondolatokról volt szó - egy esetben a Saxenda, egy esetben pedig az Ozempic alkalmazása után. Egy további eset beszámolt arról, hogy a Saxenda szedése után önveszélyes gondolatok merültek fel" - mondta a tisztviselő.

Az összes vizsgált vényköteles gyógyszer esetében már most is számos lehetséges mellékhatásra figyelmeztetnek, többek között hányásra, fáradtságra, hasmenésre és székrekedésre. Depresszió és öngyilkossági gondolatok is szerepelnek a listán.

A gyártó tudomásul vette az EMA vizsgálatát, és kijelentette, hogy a vállalat "nagyon komolyan vesz minden, a gyógyszereink használatából eredő nemkívánatos eseményekről szóló jelentést", és hogy a betegbiztonság továbbra is "elsődleges prioritás".

"Az EMA folyamatosan figyelemmel kíséri a biztonsági jelzéseket, és a Novo Nordisk is ezt teszi. A Novo Nordisk továbbra is elkötelezett a betegek biztonságának biztosítása mellett" - mondta a vállalat szóvivője.

A fejlemény a jelek szerint máris csorbát hagyott a Novo Nordisk piaci értékén: a dán vállalat részvényei a hír megjelenése után hétfőn mintegy 1%-ot estek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.