Életmód

Százezrek vettek részt a London Pride-on

A többórás parádé alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek.

2023.07.04 03:12MTI

Százezrek vettek részt szombaton a London Pride felvonuláson. Az 51. alkalommal megtartott, estébe nyúló rendezvény hivatalos szervezője a Pride in London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, az LGBT+ közösséggel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása.

A népünnepély jellegét öltő, karneváli hangulatú szombati felvonulás a Hyde Parktól a híres Piccadilly Circus, a Lower Regent Street, a Pall Mall és a Trafalgar tér érintésével a kormányzati intézményeknek otthont nyújtó Whitehallig haladt.

A szervezők becslései szerint a felvonuláson több mint 600 szervezet - köztük a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő állami egészségügyi szolgálat (NHS), a rendvédelmi hatóságok, a szakszervezetek és a fegyveres erők - 35 ezer tagja vett részt, de az útvonal mentén felsorakozott tömeg létszáma megközelíthette az egymilliót.

A többórás parádé alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek; így a Whitehallt is a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehette birtokába.

A szombati londoni demonstráción ezúttal is külön csoportokban vonultak fel az egyes közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek, nagy sportklubok képviselői; a menetben lehetett látni egyenruhában vonuló katonákat és rendőröket is.

Sadiq Khan, London polgármestere is a menetben haladt. Khan a résztvevőkhöz intézett Twitter-üzenetében hangsúlyozta: Londonban mindenki szabadon az lehet, aki lenni akar és azt szerethet, akit szeretni akar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.