Életmód

A kedvesség a legjobb gyógymód a szorongásra és a depresszióra

A tanulmány, amelyet David Cregg ohiói állami egyetemista és Jennifer Cheavens, ugyanezen intézmény pszichológiaprofesszora készített, megállapította, hogy a kedvesség gyakorlása más terápiás technikáktól eltérő módon javíthatja az ember szorongását vagy depresszióját.

2023.01.12 08:19ma.hu

Az Ohiói Állami Egyetem új tanulmánya kimutatta, hogy a kedvesség valós gyakorlása segíthet az embereknek enyhíteni a szorongás és a depresszió érzéseit. Ez a tanulmány azt is megállapította, hogy a másokkal szembeni kedvességgel járó cselekedetek azt eredményezték, hogy a vizsgált alanyok jobban érezték a másokkal való kapcsolatot, mint a szorongás és a depresszió kezelésére használt egyéb terápiás technikák.

"A társas kapcsolat az élet egyik olyan összetevője, amely a legerősebben kapcsolódik a jóléthez. Úgy tűnik, hogy a kedvesség cselekedeteinek elvégzése az egyik legjobb módja e kapcsolatok előmozdításának" - mondta Cregg, aki a tanulmányt doktori disszertációjának részeként vezette.
Cheavens, aki segített Creggnek a kutatás elvégzésében, hozzátette, hogy amikor az emberek segítenek másoknak, az lehetővé teszi számukra, hogy pozitív módon eltereljék a figyelmüket saját depressziós és szorongásos tüneteikről. Ez a felfedezés megváltoztathatja azt a módot, ahogyan az emberek a depresszió és a szorongás tüneteitől szenvedőkhöz viszonyulhatnak.

"Gyakran azt gondoljuk, hogy a depressziós embereknek van elég bajuk, ezért nem akarjuk őket terhelni azzal, hogy arra kérjük őket, segítsenek másokon. De ezek az eredmények ennek ellentmondanak" - mondta. "Ha szép dolgokat teszünk az emberekért, és mások szükségleteire összpontosítunk, az valóban segíthet a depresszióban és szorongásban szenvedő embereknek abban, hogy jobban érezzék magukat"."

"Van valami sajátos a kedvesség cselekedeteinek elvégzésében, amitől az emberek úgy érzik, hogy kötődnek másokhoz. Nem elég, ha csak más emberek között vagyunk, és részt veszünk társas tevékenységekben" - tette hozzá.

A tanulmányhoz, amelyet Ohio középső részén végeztek, a depresszió, szorongás és stressz közepes vagy súlyos tüneteivel küzdő résztvevőket három csoportba osztották: az egyik csapat heti két napon társadalmi tevékenységekben vettek részt, a másik csoport tagjai heti két napon kognitív újraértékelést végeztek - egyfajta terápiát, amelyben az ember azonosítja a negatív gondolati mintákat, és felülvizsgálja a gondolatait, hogy csökkentse a depressziót és a szorongást, míg a harmadik csoportnak a hét két napján naponta három jócselekedetet kellett végrehajtania. Ezek a jócselekedetek lehettek "nagyok vagy kicsik", de mások javát kellett szolgálniuk, vagy boldoggá kellett tenniük valakit/valakiket. Néhány résztvevő úgy döntött, hogy süteményt süt a barátainak, felajánlja egy barátjának, hogy elviszi valahova, vagy bátorító szavakat tartalmazó cetliket hagy a lakótársaknak.
A 10 hetes időszak után a kutatók megállapították, hogy a résztvevők mindhárom csoportban a szorongás és a depresszió tüneteinek csökkenését, valamint az élettel való elégedettség növekedését mutatták.
"Ezek az eredmények biztatóak, mert arra utalnak, hogy mindhárom vizsgálati beavatkozás hatékonyan csökkenti a szorongást és javítja az elégedettséget" - jegyzi meg Cregg, hozzátéve, hogy ez a vizsgálat nem azonos a tényleges terápiával, annak ellenére, hogy a vizsgálat kognitív viselkedésterápiás technikákat alkalmazott.

"A kedvesség cselekedetei azonban még mindig előnyt mutattak mind a társas tevékenységekkel, mind a kognitív újraértékeléssel szemben, mivel az emberek jobban kötődtek más emberekhez, ami a jóllét fontos része"."

"Valami olyan egyszerű dolog, mint mások segítése, más kezeléseken túlmutatóan segíthet a depresszióban és szorongásban szenvedő emberek gyógyításában" - zárja Cregg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.