Életmód

Miért vésődnek a félelmetes emlékek az elménkbe?

A tudósok tudják a választ.

2022.09.22 08:33ma.hu

A tudósok a félelmi emlékek kialakulását tanulmányozták agyunk érzelmi központjában - az amigdalában -, és van egy elméletük a mechanizmus mögött.

Azt találták, hogy a stressz neurotranszmitter noradrenalin úgy működteti a félelem feldolgozását az agyban, hogy stimulálja az amigdala gátló neuronjainak egy bizonyos populációját úgy, hogy az elektromos kisülések ismétlődő mintázatát hozza létre. Ez a sorozatos mintázat megváltoztatja az amigdala agyhullám-oszcillációjának frekvenciáját nyugalmi állapotból gerjesztett állapotba, ami félelmi emlékek kialakulását váltja ki.

Életünk néhány éve alatt egy-egy traumatikus, félelemmel teli emlék gyakran örökké tisztábban marad meg a fejünkben, mint egy boldog, vidám emlék. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a félelemmel teli emlékek miért égnek be az elménkbe.

Jeffrey Tasker, a Tulane sejt- és molekuláris biológia professzora, a Catherine és Hunter Pierson Idegtudományi Tanszék vezetője egy fegyveres rablás példájára utalva magyarázza: "Ha fegyverrel fenyegetnek, az agyad egy csomó stressz neurotranszmittert, noradrenalin-t választ ki, ami az adrenalinlökethez hasonlít. Ez megváltoztatja az elektromos kisülési mintázatot az agy bizonyos áramköreiben, amelynek központja az amigdala. Ez viszont az agyat a fokozott izgalmi állapotba helyezi át, ami megkönnyíti az emlékképzést, a félelem emlékezetét, mivel az ijesztő. Úgy gondoljuk, hogy ez ugyanaz a folyamat, amely a PTSD-ben rosszul működik, és ami miatt nem lehet elfelejteni a traumatikus élményeket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.