Életmód

Putyin tanácsokat adott az alkoholizmus leküzdésére

Az orosz elnök szerint a tiltás nem az a módszer, amely segíthet az alkoholproblémákkal küzdő embereknek leszokni a piálásról.

2022.08.18 08:14ma.hu

A kormánynak a túlzott alkoholfogyasztás egészséges alternatíváit kellene támogatnia a korlátozó politika helyett - mondta szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Nem lehet betiltani, vagy túl magas jövedéki adókat kivetni, hogy az árakat felhúzzuk" - mondta az orosz államfő szerdán egy orosz kormányzóval folytatott videós találkozón, hozzátéve, hogy a probléma figyelmen kívül hagyása, és azt mondani, hogy "az emberek isznak és mindig is fognak inni", szintén rossz megközelítés.

Vannak "egyszerű dolgok", amelyeket meg lehet tenni a probléma hatékony kezelése érdekében - javasolta Putyin -, beleértve a jobb életmód népszerűsítését és a szabadidő egészségesebb eltöltésének alternatív módjait az emberek számára.

"Nem mondok itt semmi újat, de mégis. Az egészséges életmód népszerűsítése nagyon fontos. De ez nem elég. Fejlett infrastruktúrára van szükség a sport és a testnevelés számára" - jegyezte meg az elnök.

"És a tágabb értelemben vett kultúra is figyelmet igényel. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy az emberek eljárjanak különböző helyekre, elősegítve a kultúra iránti érdeklődésüket" - tette hozzá.

A téma akkor került szóba, amikor az elnök megemlítette Alekszandr Avdejevnek, a közép-oroszországi Vlagyimir régió kormányzójának, hogy választókerületében az alkoholizmus aránya kétszerese az országos átlagnak.

Az alkoholfogyasztásnak hosszú története van Oroszországban, és a vodka és más szeszes italok megadóztatása évszázadok óta könnyű módja annak, hogy a kormányzat megtömje a kasszáját. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent az országos fogyasztás.

A WHO európai irodájának az alkoholfogyasztás elleni küzdelmet célzó SAFER kezdeményezésének 2021-es jelentése szerint 2010 és 2016 között Oroszországban 26,1%-kal csökkent az egy főre jutó becsült fogyasztás, szemben a régió átlagos 12,5%-os csökkenésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.