Fontos a császármetszések számának visszaszorítása

A szülési szabadság jót tesz az anyáknak és a babáknak is

A Univesity of California (Berkeley) kutatóinak két tanulmánya is azt mutatta ki, hogy a szülés előtt kivett szabadság csökkenti a császármetszés szükségessé válásának kockázatát, és a bővebb tejelválasztás révén hosszabb szoptatást tesz lehetővé - írja az EurekAlert.

2009.01.08 19:35HUMÁN RENT Press

Az Egyesült Államok szövetségi költségvetéséből finanszírozott kutatások egy összetett, a terhesség és a munkavállalás összeegyeztethetőségét vizsgáló projekt részét képezték. Sylvia Guendelman projektvezető elmondta, hogy fontos egészségügyi cél a császármetszések számának visszaszorítása, és a szoptatási idő meghosszabbítása. A császármetszések költséges beavatkozásnak számítanak, amelyek a közvetlen kockázatokon túl a kórházi tartózkodási időt is meghosszabbítják.

A szoptatásról pedig régóta tudott, hogy javítja a kisbabák ellenálló képességét, és csökkenti a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) valószínűségét. A kutatás 447 kaliforniai kismama adatait vizsgálta, összevetve a terhesség harmincötödik hete után szabadságot kivevő nők adatait azokéval, akik a szülésig dolgoztak. A vizsgálatban nem szerepeltek az ikerszülések, és a rendellenességgel született csecsemők.

Az adatokat szociodemográfiai változók (például jövedelem, kor, foglalkozás) és egészségügyi jellemzők (vérnyomás, testtömeg-index, alvással töltött órák száma, stb.) szerint súlyozták. Az adatsorokat a szülést követő telefonos interjúk egészítették ki. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a hat hétnél kevesebb szülési szabadságot igénybe vevő anyák esetében négyszeresére nő annak az esélye, hogy az elégtelen tejelválasztás miatt nem tudják szoptatni gyermeküket.

A nagyobb autonómiát és rugalmasabb munkaidőt biztosító vezetői pozíciókat betöltő nők a vizsgálat szerint tovább szoptattak, mint beosztotti állásban dolgozó, jobban ellenőrzött társaik. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémi ajánlása szerint legalább egy évig kell szoptatni a kisbabákat, az első négy-hat hónapban kizárólag anyatejjel táplálva őket. Ugyanezen szervezet szerint a szoptatás terjesztésével 3,6 milliárd dollárt lehetne évente megtakarítani egészségügyi kiadásokon.

A felmérésből az is kiderült, hogy az egészen a szülésig munkába járó nők esetében négyszeresére növekszik a császármetszés kockázata. - Az Egyesült államokban nem alakult ki a szülés előtti szabadság kultúrája – állítja Sylvia Guendelman. A kutatásvezető szerint sokan elfelejtik, hogy a nőknek pihenésre, felkészülésre van szükségük életük nagy eseménye előtt, miközben ugyanez a más kultúrkörökben teljesen természetes. Ennek hátterében anyagi okokat kell keresni.

Csak öt tagállamban (Kalifornia, Hawaii, New Jersey, New York, Rhode Island) és Puerto Ricóban biztosít a kormányzat valamilyen fizetést a szülési szabadságra, de ezek sem pótolják teljesen a kieső fizetést. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban a 2001 és 2003 között szült asszonyoknak csupán 28 százaléka vett ki szabadságot a terhesség utolsó heteire, miközben további 22 százalék végleg otthagyta korábbi állását. A nők 26 százaléka egyetlen nap szabadságot sem vett igénybe a szülést megelőzően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.