Vírus, amit szívesen elkapnánk

Vigyázat: a nevetés ragályos lehet!

A San Diegói Harvard Egyetem kutatói bizonyították, hogy a boldogság könnyedén terjed a családtagok, barátok és szomszédok között. Egy ismerősünk boldogságérzete, 15,3%-kal növeli annak esélyét, hogy mi is boldognak érezzük magunkat.

2008.12.08 15:25medipress.hu

Egy barátunk boldogsága 9,3%-kal, de még a szomszédunk testvérének barátja is 5,6%-kal képes emelni annak valószínűségét, hogy boldognak érezzük magunk.

A kutatás szerint, azon boldog embereknek van a leghatásosabb vidító képessége, akik a legnagyobb földrajzi közelségben állnak egymással, továbbá azok a legboldogabbak, akik nagy társadalmi hálózatok közepén találhatók. Egy 0,8 km-re lakó barát öröme 42%-kal valószínűbben derít minket jó kedvre, mint egy 3,2 km-re lakóé, ekkor a valószínűség csak 22%-os.

Ennél nagyobb távolság esetén, nincs észrevehető hatás. Hasonlóképp, boldog testvérünk 14%-os eséllyel tesz minket is azzá, de csak abban az esetben, ha 1,6 km-es távolságon belül él.

Egy fedél alatt élő házastársunk 8%-kal fokozza jókedvünk, ha boldog. Közvetlen szomszédunk jókedve 34%-kos hatást ér el, de többi szomszédunk boldogsága hatástalan, még akkor is, ha egy háztömbben élnek velünk. A kutatásból levonható következtetés, hogy a boldogság több szempontból is olyan, mint egy fertőző betegség.

„Hangulatunk nem csak saját, hanem más emberek-gyakran akár ismeretlenek-tetteitől és döntéseitől is függ.” – mondta Dr. Nicholas A. Christakis, belgyógyász és szociológus, a tanulmány társszerzője.

A kutatás, a jó közérzetet a közegészségügy kritikusan fontos részeként kezelő, egyre erősödő irányvonal keretein belül született meg. Tudósok dokumentációi alapján, egy magát boldognak valló személy tovább él, még ha krónikus betegségben szenved is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.