Ha nincs ötlete

Itt az allergiaszezon, mit tehetünk?

Hosszabbodnak a nappalok, melegszik az idő, csicseregnek a madarak, így jelzi a természet, hogy megérkezett a tavasz. A testünk pedig tüsszögéssel, viszkető, könnyező szemekkel teszi mindezt, legalábbis az allergiások esetében.

2016.04.20 17:00ma.hu

Sajnos ma már rengeteg ember számára inkább kínlódást jelent a jó idő, kellemetlen tünetek sokaságával. A levegőben szálló polleneknek köszönhetően. Azok, akik bizonytalanok abban, hogy vajon allergiásak-e vagy csak megfáztak vegyék figyelembe a következőket. Az allergia tünetei csak addig vannak jelen, amíg az ember ki van téve annak az ágensnek, amire allergiásak. Ha lázunk is van, akkor biztosan nem vagyunk allergiásak, míg ha a tüsszögés mellett a szemünk is viszket, akkor szinte biztosan azok vagyunk. Az allergia időszaka a tavasz, a nyár és az ősz, télen nincs allergiaszezon. 

És, hogy mit tegyen az, aki allergiásnak bizonyult?

A legjobb megoldás a négy fal között maradni a forró, száraz szeles napokon, főleg reggel 5 és 10 között.

Lehetőleg kerüljük az erdei vagy virágoskerti sétákat, vagy ha muszáj kimennünk, viseljünk maszkot.

Ne szárítsuk ruháinkat a szabad levegőn, használjunk légkondicionálót otthon és az autóban, aminek szűrőjét cseréljük rendszeresen.

Akiknél a tünetek nem túl erősek, hideg borogatást tehetnek a szemükre 10-20 percre, ami gyors megkönnyebbülést jelent. Hasznosak a szemcseppek is amik kitisztítják a szemet az allergén anyagtól. Léteznek olyan termékek amiket kontaktlencsét viselők is használhatnak.

Nagyon fontos, hogy ha a gyógyszertárban vásárolt allergiagyógyszer nem használ, keressük fel orvosunkat.

Az egészséges ételek szintén segíthetnek a tünetek enyhítésében akárcsak a megfelelő testsúly és a kevés stressz. A rendszeres vitamin és ásványi anyag bevitel is hasznos, főleg a szelén, a magnézium illetve a C, E és B vitaminoké.

A borsmenta vagy kamillatea pedig köztudottan csodákra képes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.