Semicolon

Az egyre népszerűbb pontosvessző tetoválásnak komoly jelentése van, de mi?

A pontosvessző tetoválás nagy divattá vált a csuklóra, ujjakra vagy a fül mögé, de tudja-e, hogy a pontosvessző tetoválásnak milyen speciális, mélyebb jelentése van?

2015.07.07 15:43ma.hu
Instagram | teri_bels.

Aki kicsit is figyeli a közösségi oldalakat, hamar botlik olyan képekbe, ahol valakinek ilyen tetoválása van. Az írásjeles hennák és tetoválások a közelmúltban nagyon népszerűek lettek. Ennek azonban nem az az oka, hogy emberek érdeklődése az írásjelek felé mozdult el. A pontosvessző tetoválásnak speciális, mélyebb jelentése van.

Az írásjel felhelyezése jelzi, hogy az illető részt vesz a semicolon projectben , amit az amerikai Amy Blueul alapított Green Bay-ben, Wisconsin államban. A 31 éves nő apja 2013-ban lett öngyilkos. Ekkor döntött úgy, hogy más szuicid hajlamú embertársait úgy támogatja, hogy a „semicolon” szimbólummal létrehoz egy különleges projektet. (A semicolon a pontosvessző angol elvezése.)

A pontosvessző hátterében az a gondolat áll, hogy mindig van egy olyan ok, ami miatt ne vess véget az életednek. A történet nem ér véget, hanem folytatódik a pontosvessző után. Ehhez néha csak változtatni kell, vagy elég egy nyugodt pillanat átgondolni a dolgokat.

Az angol The Independent híroldalnak Blueul hangsúlyozta, hogy aki a mozgalomhoz szeretne csatlakozni, annak „nem kell valamilyen istenben hinnie” és az is a célja, hogy más mentális zavarral küszködő embereket is inspiráljon és bátorítsa őket.

Világszerte terjed

Aki szétnéz a Facebookon, szinte biztos, hogy lát ilyen tetoválást viselő embert és a fotók a világ minden táján megjelentek már.

Sokan a saját belső motivációjukat fejezik ki a tetoválásukkal, mint például az olasz Francesca Sara. „Tavaly veszítettem el a férjemet, csak 38 éves volt” - írja a Facebookon. „Depressziós vagyok és minden nap eszembe jut az öngyilkosság. A pontosvessző tetkóm emlékeztet arra, hogy az élet még nem ért véget. Tovább kell harcolnom.

Lelki támasz

Tehát a pontosvessző nem csak a szuicid gondolatokkal küzdőknek segít, ezt a 21 éves norvég fiú, Lars Ole Ingvaldstad is megerősítheti. „A tetoválás erős támaszt nyújt a nehéz időkben. Emlékeztet, hogy a történetnek még nincs vége, még ha bipoláris zavarral küzdök is, és jelenleg is súlyosan depressziós vagyok.

A hollandok is csatlakoztak a tetoválási lázhoz, például Moniek Kuipers is. „A héten csináltattam meg az első tetkómat” - írja az Instagramon. „A pontosvessző nekem az írás iránti imádatomat és a tudatos életet jelképezi.”

Ha ön úgy érzi, hogy segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.