Elhízott dél-európaiak

A mediterrán diéta csupán mítosz?

A disznózsíron nevelkedett briteknek már száz évvel ezelőtt is azt javasolták, hogy térjenek át megszokott, tejtermékben és vörös húsban gazdag, nehéz ételeikről az egészséges mediterrán étrendre.

2008.01.12 10:40ideal.hu

De lehet, hogy a „mediterrán egészség és fittség”, amit a friss halban és olívaolajban gazdag dél-európai étrendnek tulajdonítanak, csupán mítosz. A Lisszaboni Egyetem és a Londoni Charing Cross Hospital kutatóinak legújabb felmérése szerint a portugál felnőttek 53%-a túlsúlyos vagy elhízott. A két kutatócsoport több mint 8000 embert vizsgált meg Portugáliában.

Közben az olasz gyerekek is egyre kövérebbek, ugyanis a hatévesek negyede, a kilencévesek csaknem harmada túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. A családi tűzhely mellett elfogyasztott nagy lakomák ugyanis már a múlthoz tartoznak, legalábbis a Bolognai Egyetem kutatói szerint, akik kiderítették, hogy az általuk vizsgált 5500 gyerek több mint fele tévénézés közben eszik.

A dél-európaiak nem hanyagolják el a hagyományos ételeiket, de egyre többen végeznek ülőmunkát, és a felgyorsult élettempó miatt az embereknek egyre kevesebb idejük van önmagukra figyelni. Az alacsony iskolázottság és jövedelem, valamint az eltunyulás szintén a hízást segíti elő. A mediterrán országokban még mindig viszonylag alacsony a szívbetegség és az agyvérzés előfordulási aránya, de az elhízottak száma már magasabb, mint az északi országokban – leszámítva Nagy-Britanniát –, ezért a szakértők attól tartanak, hogy ezek a betegségek is egyre gyakoribbak lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.