Labor

Speciális diagnosztikai berendezést üzemel be az MVM Ovit laboratóriuma

A laboratóriumi analízisek a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás fontos elemei, mert a transzformátorok és mérőtranszformátorok hibamentes üzemmenetét biztosítják, ezáltal az energiaellátás biztonságának folyamatos fenntartásához járulnak hozzá.

2015.04.28 17:36MTI

Magyarországon egyedülálló diagnosztikai berendezés beüzemelését végzik az MVM Ovit Zrt. vegyi laboratóriumában; az új mérőberendezés segítségével az eddiginél korábban kimutathatók lesznek az esetleges hibák a nagyfeszültségű hálózat villamos berendezéseiben, így a szakemberek hatékonyabban tudják elvégezni a transzformátorok karbantartását és szükséges javítását - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az MVM Ovit diagnosztikai üzemének vegyi laboratóriuma az átviteli és az elosztóhálózat nagyfeszültségű villamos berendezéseiben használt olajtöltetek minőségvizsgálatával foglalkozik.

A laboratóriumi analízisek a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás fontos elemei, mert a transzformátorok és mérőtranszformátorok hibamentes üzemmenetét biztosítják, ezáltal az energiaellátás biztonságának folyamatos fenntartásához járulnak hozzá.

A transzformátorolaj-vizsgálatok két nagy területe az olajtöltet szigetelési tulajdonságainak vizsgálata és az úgynevezett hibagáz-analízis. Ez utóbbi vizsgálatnál azokat a bomlástermékeket analizálják, amelyek a berendezések esetleges meghibásodásakor keletkeznek, és oldódnak bele a transzformátorolajba.

A laboratórium a közelmúltban megvásárolt egy új, automata, a szigetelőolajok hibagázának nagy pontosságú elemzését lehetővé tevő berendezést, amelynek beüzemelését most végzik.

Az új diagnosztikai berendezés ára 17 millió forint (plusz általános forgalmi adó) volt - közölte a társaság az MTI kérdésére.

Az MVM Ovit tájékoztatása szerint a mérési módszer Magyarországon egyedülálló lesz. Ez az analízis már kis olajminta-mennyiségből is nagy érzékenységgel mutatja ki azokat a vegyületeket, amelyek jelzik a transzformátorok meghibásodását. Minél korábban kimutathatók a belső meghibásodások, a szakemberek annál hatékonyabban tudják elvégezni a készülékeken a szükséges beavatkozásokat és javításokat.

A társaság általában évente 3-4 millió forintot fordít a laboratórium fejlesztésére. A laboratóriumban két vegyészmérnök és egy diagnosztikai munkatárs dolgozik, 3000-3500 mintát vizsgálnak évente, az árbevétel 35-40 millió forint.

A laboratórium az MVM Csoport társaságainak végzett vizsgálatok mellett - a piaci igényeket kielégítve - olyan nagyvállalatokkal is együttműködik, mint a Siemens Zrt., a CG Electric Systems Hungary Zrt., a GYSEV Zrt. és az E.ON hálózati társaságai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.