Egészséges a kilenchónapos kor előtt hal evés
Halfogyasztással megelőzhető a csecsemőkori ekcéma
Azoknál a csecsemőknél, akiknek étrendjébe már kilenchónapos koruk előtt bevezetik a halat, kisebb eséllyel alakul ki ekcéma - áll egy új tanulmányban.
2008.09.29 18:57medipress.huAz Amerikai Gyermekgyógyász Társaság 2000-ben kelt ajánlása szerint az ekcémára hajlamos gyerekek étrendjéből sok ételfajtát, köztük a halat is ki kell iktatni, ám 2008-ban visszavonták ezt az ajánlást és jelenleg azt mondják, hogy már 4-6 hónapos kortól adhatunk halat. „Eddig nem javasoltuk a halfogyasztást azoknak a gyerekeknek, akiknek a családjában előfordult valamilyen allergiás betegség. Ám ez az új információ segít megszabadítani a szülőket ettől az aggodalomtól” - nyilatkozta Dr. Bernt Alm, a Göteborgi Egyetem Szilvia Királynő Gyermekkórházának orvosa.
Az allergiás betegségek, köztük az ekcéma is, egyre gyakrabban fordulnak elő a fejlett országokban, kialakulásukban az öröklött hajlam mellett szerepet játszanak a környezeti és étrendbeli tényezők is. Egy korábbi kutatás eredményei szerint azon kismamák babái, akik terhességük során sok almát és halat fogyasztanak, kisebb eséllyel betegszenek meg asztmában és allergiában. Jelen kutatásba 2003-ban, Nyugat-Svédországban született gyerekeket vontak be, szüleikkel kérdőívet töltettek ki a gyerekek 6 hónapos és 1 éves korában.
1 éves korukra a csecsemők csaknem 21 százalékánál fejlődött ki ekcéma, átlagosan 4 hónapos korban kezdődve. A legerősebb rizikófaktor a családban már előfordult ekcéma volt, különösen ha az anya és a testvérek is ekcémásak voltak. Azonban az olyan gyerekeknek, akik 9 hónapos koruk előtt már kaptak halat, 25 százalékkal csökkent az ekcéma kialakulásának esélye, ezt találták olyan gyerekek esetén is, akik madarat tartottak otthon.
A fogyasztott hal fajtája nem játszott szerepet, így megdőlt az a tézis, hogy az omega-3-zsírsavaknak közük lenne az ekcémához. Szintén semelegesnek bizonyult a szoptatás ténye, a tejtermékek fogyasztása és bundás háziállat tartása ebből a szempontból. Dr. Alm azt javasolja, hogy fokozatosan vezessük be a halat a csecsemők étrendjébe a többi szilárd étellel együtt, körülbelül 5-6 hónapos korban.
Dr. Sandra McMahan, a texasi A&M Egészségtudományi Központ belgyógyász docense, a Scott&White allergológusa/immunológusa szerint ez a tanulmány jó alkalmat ad a kutatóknak, hogy tovább vizsgálódjanak ebben a témában.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
- 14:59 Az Egyesült Államok törölte Romániát a vízummentességi programból
- 12:58 Több száz fiatal csapott össze egy hollandiai üdülőhelyen
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06