Megelőző intézkedés a csokipiacon

A Cadbury kínai gyártmányú csokoládékat hív vissza feltételezett melamin szennyezés miatt

A szóvivő szerint "a visszahívás azért vált szükségessé, mert lehetséges, hogy csokoládé készítményeink melaminnal szennyezettek".

2008.09.29 15:41MTI

A brit Cadbury édességgyártó feltételezett melamin-szennyezés miatt kivonja a forgalomból azt a tizenegy csokoládékészítményt, amelyeket a vállalat pekingi gyárában állítottak elő. A brit vállalat hétfői közleménye szerint megelőző intézkedésről van szó, Kínán kívül a környező exportpiacokon, Tajvanon, Hongkongban és Ausztráliában is visszahívták az üzletekből a termékeket, köztük a Dairy Milk csokoládét, csokoládé szeleteket és a Choclairs csokoládékrémmel töltött karamellát. 

A Cadbury Kínában gyártott termékei a brit csoport forgalmának mindössze öt százalékát teszik ki. A Cadbury szóvivője szerint "a visszahívás azért vált szükségessé, mert lehetséges, hogy csokoládé készítményeink melaminnal szennyezettek". A brit cégnél azt közölték, hogy a múlt héten a Cadbury mind a három kínai tejipari beszállítóját megvizsgálták a kínai hatóságok és nem találtak melamint. A további vizsgálatok során azonban kétségek merültek fel, ezért rendelte el a cég a visszahívást. 

A Kínában gyárat üzemeltető multinacionális cégek közül eddig a svájci Nestle és a francia Danone közölte, hogy valamennyi terméküket rendben lévőnek találták a kínai hatóságok. Az Európai Unió szombaton azonnali hatállyal megtiltotta azokat a gyermekeknek szánt kínai élelmiszerek behozatalát, amelyek tejet vagy tejterméket tartalmaznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.