A máj bája

Már bárki vehet emberi májat

3D-s nyomtatással készülő emberi szerv, pénzért? Igen, bár nem teljesen úgy, ahogy elsőre gondolná.

2014.11.20 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Organovo

Nemrég jelentette be a 3D-s bionyomtatással kísérletező Organovo nevű vállalat, hogy áttörést értek el a májszövetek mesterséges módon való előállítása során. Ennek köszönhetően lehetőség nyílt a szerv 3D-s nyomtatással történő létrehozására - igaz, egyelőre csupán apró méretben. Pár milliméteres, nagyjából hatszögletű szövetdarabkákat kínálnak megvételre, melyek szinte teljesen megegyeznek az emberekben található szervvel.

De mi értelme van az ilyen parányi májszövetek kereskedésének? Hiszen ezeket beültetni (még) nem lehet. Nos, az Organovo elsősorban orvosi megrendelőkre számít, akik különböző, még kísérleti stádiumban levő szerek teszteléséhez szeretnének az emberi szervezetet minél jobban szimuláló környezetet kapni. Ebben pedig kulcsszerepet tölt be a máj, hiszen "ő" felel a lenyelt pirulák hatóanyagainak lebontásáért. Ha egy-egy kísérleti gyógyszer túlságosan erős hatással van rá, károsítja, akkor biztosan nem kaphat engedélyt a gyógyszerfelügyelettől a forgalmazásra.

Az alapos teszteléshez eddig állatkísérleteket, szimulációs szoftvereket illetve önkéntesek részvételével zajló humánteszteket használtak. Mindegyiknek megvan a maga hátránya; ezzel szemben az Organovo olcsón és élő, külön entitásnak vehető szervezetet nem károsító módon nyújt hatékony megoldást. A cég által nyomtatott májszövetekben mindhárom, emberi májban jelen levő sejtforma megtalálható: hepatocyták, csillagsejtek és endotel sejtek. Ráadásul az "igazi" májhoz hasonló struktúrában rendeződnek el, ahol hatszögletű, méhsejt formát alkotnak.

Meglepően sokáig, 42 napig életképesek az Organovo "minimájai", szemben a Petri csészében előállított hepatocytákkal, melyek mindössze 48 órán át "üzemkészek". És, ahogy az igaziak, úgy a 3D-s nyomtatással előállított szövetek is termelnek különböző májproteineket. Ennek köszönhetően gyakorlatilag úgy reagálnak a gyógyszerekre, ahogyan azt egy valódi emberi máj tenné. És ezt jól bizonyítja az az eset is, melynek során egy, Petri csészés és állatkísérleten sikeresen átesett gyógyszert az Organovo minimája buktatott el, kimutatva annak májkárosító hatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.