Népszerűsító program
Több zöldséget és gyümölcsöt a szervezetbe!
A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsíti az az európai uniós program, amely Lengyelországban és Magyarország két régiójában, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön élők számára nyújt főzési és táplálkozási tanácsokat.
2014.09.24 01:30MTIAz Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Az egészséges család címmel indította programját, ennek részeként azt vizsgálja, melyek a leghatékonyabb eszközök a lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztásának növelésére - mondta Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője a projekt miskolci megnyitóján.
Észak-Magyarországon Miskolcról, Egerből, Gyöngyösről, Salgótarjánból, Ózdról, Kazincbarcikáról és Balassagyarmatról regisztrálhatnak a résztvevők, akik másfél éven át rendszeresen zöldség- és gyümölcscsomagokat, valamint az elkészítésükhöz recepteket kapnak majd. Három korosztályt ösztönöznek a zöldség- gyümölcs fogyasztására: a 10-16 év közötti fiatalokat, a várandós nőket és a 65 év fölöttieket.
Béres Alexandra, a program nagykövete hangsúlyozta: a csomagokat főzési és táplálkozási tanácsokkal egészíti ki. Mint mondta, hagyományos és egészséges recepteket állított össze, hogy a részvevők megismerjék, milyen sokszínűvé tehető étrendjük a zöldségek, gyümölcsök felhasználásával.
Biró Lajos táplálkozás-egészségügyi szakértő, klinikai laboratóriumi szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű és változatos formájú zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Számos táplálkozási vizsgálat eredményei alapján elmondható, ezek rendszeres fogyasztása segít több krónikus betegségcsoport - például a 2. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos betegségek - kialakulásának megelőzésében, valamint ezek kockázatának csökkentésében.
Kitért arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az egy főre jutó hazai gyümölcsfogyasztás 1997-ben még 123 gramm volt naponta és fejenként, 2011-ben viszont már csak 104 gramm. Hasonló mértékben csökkent a zöldségfogyasztás is, amely azt mutatja, hogy egyre távolodik az érték az ideálisnak tartott napi 450-500 grammnyi zöldség- és gyümölcsfogyasztástól.
Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere azt mondta, a programban résztvevők a 12 hónapban az idénynek megfelelő, többségében helyi termelőktől származó zöldségeket és gyümölcsöket kapnak. Az egészséges család elnevezésű programra szeptember végéig lehet jelentkezni.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 13:42 Lehallgatókészüléket talált a lengyel titkosszolgálat a keddi kormányülés termében
- 12:39 Nagy István: zöldideológiai nyomás alatt van az európai agrárium
- 11:36 Döntött a Fővárosi Választási Bizottság: Borbély Lénárd nem tiltotta ki Orbán Viktort Csepelről
- 10:33 Izrael elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban
- 9:31 NAK: mozgalmasan indult a szezon az országos jégkármérséklő rendszer számára
- 8:26 Érettségi - OH: matematikával folytatódott az írásbeli érettségi
- 7:24 Gulyás Gergely: nehéz lesz az uniót hosszú távon egyben tartani
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06