Nem csak enni jó...

Mire jó a meggy? Titkos gyógyhatások!

A Balkántól a Csendes-óceán partjáig, Amerikától egészen hazánkig... Mindenhol megterem a meggy, s egy tisztes házi kertből nem hiányozhat... De mire jó evésen kívül?

2008.08.06 08:14kulinarisvilag.hu

A meggy azért képes szinte bárhol megélni, mert meglepően igénytelen növény! Az érett gyümölcs számos kedvező hatása közt találjuk a jelentős kalcium-, kálium-, magnézium- és vas-tartalmát. A benne található A és C, illetve a B vitaminok valamennyi fajtánál megtalálhatóak. Az idényszerűen nagy mennyiségben fogyasztott friss és érett meggy, a gyümölcsből készült meggylé, befőtt vagy az aszalt meggy rosttartalma emésztésserkentő!
 
Szükség esetén hatásos hashajtó is válhat belőle. Ily módon is erősíti a meggy méregtelenítő hatásait, mely főleg a máj-, a vese- és a vér tisztítását segíti elő. Vízhajtóként több évszázada szerepel a különböző gyógynövénykönyvekben, s mindemellett a szárből pedig gyógyteát készítenek. A fentiek mellett további számos gyógyító hatása ismert és bizonyított: kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget. 

Jó hatással van az idegek működésére, tisztító hatásai miatt nagyszerű ellenszere a köszvénynek, stabilizálja az időskorban fellépő hormoningadozást és annak negatív következményeit, hatékonyan gyógyítja a szájbetegségeket, erősíti a laza fogazatot. Légzőszervi panaszok esetén is bizonyították hatékonyságát: a meggy savanyú ízhatása a vírusok számára pusztító hatású, óriási vitamintartalma erősíti az immunrendszert. 

Összességében tehát a meggy bármely meghűléses megbetegedés ellen sikeres "gyógyszer". Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a meggylé meglepően pozitív hatással van az izomlázra, mert csökkenti az izomlázat okozó vegyületek sűrűségét a szervezetben. A kutatók szerint a meggyben található flavonoknak és antociánoknak hatására e vegyületek erős gyulladáscsökkentő folyamatokat indítanak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.