Szorító határidők, nagy felelősség...

Nem bírom tovább...! - Hogy védd ki a munkahelyi stresszt?

Szorító határidők, erőnket meghaladó mennyiségű munka, túl nagy felelősség, látszólag megoldhatatlan konfliktusok a közvetlen főnökkel - Vajon mi lehet a megoldás arra, hogy elkerüljük a munkahelyi stresszforrásokat?

2008.07.23 16:38ma.hu

Megdöbbentő adat, hogy az EU-tagállamokban végzett felmérés szerint 40 millió munkavállalót veszélyeztet napjainkban a munkahelyi stressz.

Hazánkban egyes számítások szerint a munkavállalók 60 százalékát sújtja a pszichés és fizikai tüneteket, később megbetegedéseket is kiváltó munkahelyi stressz. Mi számít stressztényezőnek?

A munkavállalók által legtöbbször említett ok az időhiány, de legalább ilyen súllyal bír, ha kedvezőtlen munkafeltételek között kell dolgozniuk, ha nem kontrollálják munkájukat, vagy ha úgy érzik, nem becsülik kellőképpen teljesítményüket.

Tehát szinte bármi okozhat stresszt, ám ezt nem foghatjuk csupán a körülményekre. Ugyanis a mi egyéni felelősségünk is, hogy felismerjük a munkahelyi stresszt és tegyünk ellene.

Oszd be az idődet, dolgozz csapatban!

"Ma már egyre többen tudják, hogy a munkahelyi stressz milyen káros következményekkel járhat. Felléphetnek olyan testi tünetek, mint a tartós fejfájás, emésztési problémák vagy mozgásszervi megbetegedések. A pszichés tünetek közül sajnos kiemelkedik a depresszió" - magyarázza Galgóczi Dóra, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa.

"A munkahelyi stressznek számtalan oka lehet, a legfontosabbak a kedvezőtlen munkafeltételek, a túlterhelés, a túl nagy vagy éppen túl kevés felelősség, a kontroll hiánya, a munkavállaló munkahelyi szervezetben elfoglalt, számára elfogadhatatlan szerepe, a főnök-beosztott közötti konfliktusok, az előrelépés lehetetlensége" - folytatja.

[1/3]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.