Fórumház Egyesület

Sokat jelent a pszichológusi segítség a fiataloknak (X)

Számtalan tanácsért fordulhattak a fiatalok pszichológushoz a Fórumház Egyesületnek köszönhetően. A segítség így a programon is túlnyúlik, hiszen a szervezők szerint folytatni kell a tanácsadást, amíg az érintettek annak szükségét látják.

2013.04.26 10:06Fórumház Egyesület

A TÁMOP 5.5.1.B-11/1-2012-0006 "Fórumház közösségépítés a családi életre nevelés fókuszában" című pályázat keretében heti rendszerességgel tartott pszichológiai tanácsadást Dr. Zombori Judit, a SOTE tanára. A tanácsadás a következő főbb területeket érintette: kapcsolati készségek fejlesztése; párkapcsolati-, baráti kapcsolati készségekben tanácsadás; szülőszerepre felkészítés; konzultáció családi problémák megoldására. 84 fő regisztrált a tanácsadásra, melyre 98 alkalommal került sor.

Egyéni tanácsadások alkalmával többen keresték fel a pszichológust személyes vagy családi életkrízis kapcsán tanácsokért. Esetenként a fiatal és szüleik közötti konfliktus rendezéséhez keresték a megoldást. Ezek okai között volt, hogy a párjukat nem tudták a szülők elfogadni, volt, akinél a tanulási problémák generálták az ellentéteket. Olyan esetre is volt precedens, amikor a frissen elvesztett szülő miatti gyász folyamatához kellett segítséget nyújtani. Olyan eset is volt, melynél akut probléma miatt megfelelő kórházi ellátás irányába kellett terelni a résztvevőt. Ezek jellemzően több alkalmat is érintettek, a megélt problémák súlyosságától függően, sőt a program lezárulása után is folytatódik tovább, mert a megkezdett folyamatokat nem lehet a programhoz igazítani, ha szükség van a segítségre, akkor folytatni kell, amíg az érintettek annak szükségét látják.

Fórumház Egyesület

A csoportos tanácsadások alkalmával az életben szükséges társas készségekről folyt a diskurzus, illetve ezen készségek gyakorlása történt, a drámapedagógiai elemek segítségével.
A másik témakör a jövő családi életére igyekezett felkészíteni a fiatalokat, a felelős párválasztásra, családtervezésre, családi munkamegosztásra, a családi szerepekre, családi élet megszervezésére. De foglalkoztak az egészséges életmód kialakításának témakörével, az életben jelentkező stresszorokkal, a velük való "megküzdéssel".

A FÓRUMHÁZ EGYESÜLET az általa kezdeményezett program tapasztalatai alapján lehetségesnek tartja olyan ajánlások kidolgozását, melyek alapján, további non-profit szervezetek, hasonló szolgáltatásokat, programokat szervezzenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.