Szimatoljon és felébred!

Elég beleszagolni a kávéba, hogy feléledjünk

Kutatók egy nemzetközi csoportja azt állítja, hogy nem feltétlenül szükséges belekortyolni egy csésze kávéba, az álmosság érzetének elhesegetéséhez az is elég, ha beleszippantunk az illatába.

2008.06.23 09:03medipress.hu

Számos kutatást hajtottak már végre a kávé egészségre gyakorolt előnyös és káros hatásairól egyaránt, a benne lévő antioxidánsoktól kezdve a túl sok koffeinfogyasztás kockázatáig. Azonban csak kevés tanulmány foglalkozott eddig a kávéaroma jótékony hatásaival.

Kutatók előzőleg alvásmegevonással sújtott kísérleti patkányokkal kávéillatot lélegeztettek be, aminek hatására aktiválódtak olyan egészséges antioxidánsok, melyek köztudottan óvják az idegsejteket a stresszel összefüggő károsodástól. Azok az egerek, melyek nem szagoltak bele a kávéba, nem mutattak hasonló sejtmódosulást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.