Terhesség alatt fogyasszunk sok halat

Figyeljünk oda a higanyra

Mikor a halfogyasztásról van szó, a terhes nők komoly dilemmával szembesülnek, hiszen a halhús egyszerre lehet ártalmas és hasznos is a babának, szerencsére van jó megoldás.

2012.12.04 09:09ma.hu

A terhességi tanácsadók általában azt szokták javasolni, hogy a várandós nők ne fogyasszanak halat mert magas a higanytartalmuk és az rossz hatással lehet a baba agyának fejlődésére. Sok kutatás szerint a túlzott halfogyasztás lehet az egyik oka a hiperaktivitásnak.

A Brigham and Women’s Hospital, és a Harvard School of Public Health kutatóinak közös tanulmánya, amit New Bedford térségében végeztek, talán útmutatót kínál a babát várók számára. Ugyan megerősítették, hogy azon nők, akiknél magas higanyszintet mértek, gyakran adtak életet olyan gyermekeknek, akiknél később hiperaktivitás alakult ki, de azt is megállapították, hogy a sok halat fogyasztó nők gyermekei sokkal ritkábban voltak idegesek, zaklatottak vagy impulzívak.

A 604 gyermek részvételével zajlott felmérés eredménye elsőre ellentmondásosnak tűnik, hiszen pont a halakból jut a legtöbb higany a szervezetünkbe. De mint azt a kutatást vezető Dr. Susan Korrick elmondta: “a halfogyasztás nem feltétlenül függ össze a higanytartalommal, hiszen nagy mennyiségben fogyaszthatunk el olyan halat, aminek alacsony a higanytartalma”.

New Bedford tengerparti városában a nők lényegesen több halat fogyasztanak, mint az átlag amerikaiak. A felmérésben szereplő édesanyák hetente átlagosan négy alkalommal esznek halat, és a kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt legalább heti két alkalommal evett minimum 18 deka halhúst, 60%-kal kisebb eséllyel fejlődött ki hiperaktivitás jellegű mentális betegség.

Az olyan halak, mint a lazac, tonhal és a szardínia Omega-3 zsírsavakban gazdagok, ezek pedig nagyon fontosak a kognitív funkciók szempontjából. Minden halban sok a D és a B-12 vitamin, valamint a jód, amiknek nagy szerepük van az agy fejlődésében.

Noha általában arra figyelmeztetik a nőket, a terhesség alatt maximum heti két lakalommal egyenek halat, a kutatók azt javasolják, egyenek többet, de csak alacsony higanytartalmú halból, mint amilyen a lazac, a konzerv tonhal és a tőkehal, vagy fogyasszanak garnélarákot. Ami fontos, hogy kerüljék a magas higanytartalmú halakat, mint amilyen a kardhal, a cápa, a cserepeshal vagy a makréla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.