Kevésbé alakul ki a nem inzulinfüggő diabétesz

A diabétesz ellen is védhet a mediterrán étrend

A gyümölcsben és zöldségben gazdag mediterrán diéta, melynek szívbetegségek elleni védőhatása már ismert, segíthet megelőzni a cukorbetegséget is, közölték spanyol kutatók pénteken.

2008.05.30 07:27MTI

A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik szorosan követik ezt az étrendet, 83 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki a kettes típusú (nem inzulinfüggő) diabétesz, mint azoknál, akik nem így étkeznek. "Az újdonság abban áll, hogy eredetileg egészséges embereknél tudtunk kimutatni összefüggést a mediterrán jellegű táplálkozás és a cukorbetegség kialakulása között" - mondta Miguel Martinez-Gonzalez, a Navarra Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője. 

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 180 milliónál több diabéteszes ember él a világon, ráadásul ez a szám 2030-ra vélhetően megduplázódik, ahogy egyre több nemzet követ nyugati mintájú életmódot. 2-es típusú az összes diabéteszes eset 90 százaléka, és szoros kapcsolatban áll az elhízással és a szívbetegségekkel. A kutatók tanulmányukban 13 ezer, átlagosan 38 éves volt egyetemi hallgató adatait elemezték, akik egészségügyi előzményei közt nem szerepelt cukorbetegség.
 
Étkezési szokásaikat és egészségi állapotukat átlagosan négy évig követték. Az önkéntesek a követéses vizsgálat kezdetekor részletes kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról. Azok, akik a mediterrán diéta szerint sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, olívaolajat ettek, valamint kevés vörös húst, tejterméket és alkoholt, kisebb eséllyel lettek diabéteszesek. Mindössze 40 embernél fejlődött ki cukorbetegség a tanulmány ideje alatt. 

Martinez-Gonzalez szerint mindenképpen további vizsgálatokra lesz még szükség e tárgykörben, azt azonban fontosnak tartja, hogy a védőhatás kiterjed az idősebbekre, dohányosokra és azon önkéntesekre is, akiknek családjában volt előzménye a cukorbetegségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.