A gyümölcslé hatékonyabb, mint a nyers gyümölcs
A gyümölcslé megvéd(het) az érelmeszesedéstől
A szőlő, alma, valamint a belőlük készült gyümölcslé megvédheti a koleszterindús étrenden lévő hörcsögöket az érelmeszesedéstől - derült ki egy franciaországi kutatás során.
2008.05.19 14:39MTI
"A gyümölcslé sokkal hatékonyabb, mint a nyers gyümölcs" - hangsúlyozta Kelly Decorde, a Montpellieri Egyetem kutatói teamjének vezetője, akiknek első ízben sikerült bebizonyítaniuk, hogy a gyümölcs feldolgozása jelentősen javítja annak egészségvédő hatását. Mint a kutatók rámutattak, a gyümölcsöket többnyire feldolgozva fogyasztják az emberek. Ugyanakkor a tudósok általában a nyers gyümölcsök hatását vizsgálják.
A tudósok, hogy megállapítsák a gyümölcslé készítése miként befolyásolhatja a hatékony antioxidánsként ismert fenolvegyületek koncentrációját, hörcsögöket etettek szőlővel, almával. Az állatokat szőlő- és almalével, valamint vízzel itatták, emellett a hörcsögök számára érelmeszesedést elősegítő étrendet állítottak össze. A kontrolcsoport tagjait normál hörcsögtápon tartották. A hörcsögök által elfogyasztott gyümölcs mennyiségét úgy számították ki, hogy az "emberi léptékkel" 3 almának, vagy 3 fürt szőlőnek feleljen meg. Ami a gyümölcslé mennyiségét illeti, az egy 70 kilogramm testsúlyú egyén által elfogyasztott napi négy pohár üdítőnek felelt meg.
Az almában és a szőlőben nagyjából egyforma volt a fenolok tartalma, ugyanakkor a piros szőlőből nyert dzsúszban 2,5-szer magasabb volt e vegyületek koncentrációja. A vízivó hörcsögökhöz képest a gyümölcsöt, vagy dzsúszt fogyasztó állatoknál alacsonyabb volt a vér koleszterinszintje, esetükben kisebb volt az oxidatív stressz, s kevesebb lerakódást találtak az aortában. A legkifejezettebb érelmeszesedés-ellenes hatást a piros szőlő leve fejtette ki. Utána következett a piros szőlő gyümölcs formájában, az almalé, valamint az alma.
A kutatás arra enged következtetni, hogy az ételben lévő fenolok mennyisége egyenes arányban áll e vegyületek antioxidáns hatásával. A gyümölcsben lévő más antioxidánsok, olyanok, mint a C-vitamin, valamint a karotinoidok szintén erősítik egészségjavító hatását - mutattak rá a francia kutatók, akik eredményeiket a Molecular Nutrition and Food Research című szaklapban publikálták.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 10:09 Repülő zuhant lakóházakra Kaliforniában - a pilóta életét vesztette
- 8:15 Fizikusok fejtették meg a rózsaszirom ikonikus formájának titkát
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06