Hogyan nem kell fogyózni?

5 dolog, amiért ne diétázzunk

Fogyókúrákból már lassan Dunát lehet rekeszteni - arról viszont aligha hallunk, miért nem kéne diétáznunk. Ennek is vannak okai - gondoljunk csak a jojó effektusra. Hogyan nem érdemes fogyózni?

2012.05.19 14:55ma.hu

A diéta szó hallatán sok embernek ma is a koplalás jut eszébe - pedig tartós fogyást éppenséggel csak úgy lehet elérni, ha nem koplalunk, hanem életmódot, étrendet váltunk.

Az egészségtelen diétának jó pár ellenérve van. Sok ember vállal kockázatos magatartást egy-egy fogyókúra kedvéért, aminek aztán hosszútávon nincs hatása. Tény, hogy a diétát vagy jól kell csinálni, vagy inkább sehogy. Mi lehet ugyanis a diéta hátránya?

A gyors diéták nemcsak hatástalanok hosszútávon, de egyetlen tanulmány, kutatás sem támogatja azokat.

Egy átmeneti étrenddel nem lehet tartós eredményt elérni, ráadásul ha az ember visszaáll a normális étkezésre, oda az egész - sőt, megvan az esélye annak, hogy több kilót szedjen vissza. Igen sokszor történik meg, hogy az önkorlátozás után az ember mértéktelen evésbe kezd, hogy kárpótolja önmagát.

Az átmeneti diéták veszélyesek lehetnek. A meggondolatlan étrendek elősegítik az étkezési zavarok kialakulását. A hatás persze nem látszik azonnal.

A legtöbb diéta arra késztet, hogy különítsük el a számunkra "jó" és "rossz" ételeket egymástól, ezért olyan élelmiszerek is kimaradhatnak étrendünkből, amelyek előnyösek szervezetünknek.

Sőt, mivel a fogyókúrák többsége a kalóriák lefaragását tanácsolja, az egyensúly és az új testsúly megtartása igen nehéz: kiegyensúlyozatlan táplálkozást eredményezhet, mely könnyen táplálkozási zavarhoz vezet.

A diéták veszélye lehet, hogy kevés az energiánk és leassul az anyagcsere. Az energiahiány valamennyi fogyókúra gyakori mellékhatása - még a javasolt testmozgás elvégzése is nehéz ilyen körülmények között, nem csoda, hogy sokan feladják.

Az anyagcsere lassulása azzal jár, hogy a szervezet "éhezés üzemmódba" kapcsol, minden falatra úgy tekint, hogy azt raktároznia kell.

A gyors diéták egyik leggyakoribb hátránya a jojó-effektus. Számos tanulmány támasztja alá, hogy a jojó-effektus növeli bizonyos, komoly betegségek esélyét később, például az osteoporosis-ét. A jojó-effektus eredményei lehetnek a bőrproblémák és a hajhullás is.

Miközben szinte lehetetlen nem odafigyelni a társadalmi nyomásra manapság, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a média által közvetített "ideális testkép" nem éppen olyan ideális.

A fiatalok, akik a tévében, újságokban látható modellekre akarnak hasonlítani, hajlamosak egyik diétáról a másikra váltani, miközben egyre erőtlenebbé és motiválatlanabbá válnak, és ez az élet egyéb területein is megmutatkozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.