Jellemző az önkárosítás a terrorizált gyerekre

Saját kezén bosszulja meg a gyerek, ha bántják

A mások által terrorizált gyermekek nagyobb valószínűséggel tesznek kárt saját magukban, mint azok, akiket nem bántanak - állítja egy tanulmány.

2012.04.28 08:53ma.hu

A bántalmazott, terrorizált gyermekeknek háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy önmagukban is kárt tegyenek, még 12 éves koruk előtt - állapította meg egy új tanulmány.

Amerikai és brit kutatók szerint - akik eredményeiket a BMJ szaklapban publikálták -, tanulmányuk segíthet beazonosítani a nagyobb veszélyben levő gyerekeket.

Ezek a fiatalok sokféle módon tehetnek kárt magukban. Például a karok vagdosása, harapdálása, a haj levágása, a fej veregetése (pl. falba veregetése) formájában, de sajnos fojtogatásos öngyilkossági kísérleteik is lehetnek.

A kutatók ikreket vizsgáltak, akik 1994 és 1995 között születtek Angliában illetve Wales-ben. 6 hónappal 12. születésnapjuk előtt értékelték az ikrek önkárosító tevékenységének kockázatát. 2141 résztvevő volt a tanulmányban.

Kiderült, hogy a gyermekek közül 237 zaklatások, terror, bántalmazás áldozata volt. 8 százalékuk végzett önkárosító tevékenységet. Ezzel szemben az az 1904 gyermek közül, akiket nem bántottak, csak 2 százalék tett ilyet.

Az önkárosító gyerekek között volt számos hasonlóság. A kutatók meg tudták határozni, mely tényezők növelik az önkárosítás esélyét. Ilyen például, ha a családjukban jellemző volt ez a magatartás; ha a gyermekkel szemben rossz bánásmódot alkalmaztak; a gyermek viselkedési és érzelmi problémákkal küzdött.

A tanulmányból is az kiderült, hogy a lányok hajlamosabbak voltak az önkárosító magatartásra, mint a fiúk.

Helen Fisher tanulmányvezető elmondta: kollégáival együtt úgy gondolják, az iskoláknak és az egészségügyi szakembereknek közbe kellene avatkozni, ha ilyesmit tapasztalnak egy gyereknél.

A gyermekek segítségére kellene lenni abban, hogy megbirkózzanak a megfélemlítés okozta érzelmi stresszel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.