Mellrákhoz vezethet a fiatalkori alkoholizálás

Elváltozik a mell, ha tizenévesen ittunk...?

A tizenéves lányok és a fiatal felnőtt nők, még ha mérsékelt mennyiségben isznak is alkoholt, növelik olyan mell-elváltozások esélyét, melyek később az emlőrák kialakulásához vezethetnek.

2012.04.10 16:55ma.hu

Nincs biztonságban egy nő sem, aki tinédzserként, fiatal felnőttként akár mérsékelt mennyiségben is, de minden nap ivott alkoholt. Egy új tanulmány szerint, mely 29 ezer nőt követett nyomon, a napi 10 gramm alkohol elfogyasztása (mely nagyjából egy pohár italnak felel meg), 15 százalékkal növeli bizonyos jóindulatú elváltozások és sejtek fejlődését, melyek ún. proliferatív jóindulatú emlőbetegséget (BDD) idéznek elő.

"Egyértelmű, hogy a késő serdülőkori alkoholfogyasztás elindítja a jóindulatő emlő elváltozásokat - mondta el Dr. Graham Colditz, a Washingtoni egyetem St. Louis-i egészségügyi iskolájának professzora. - A kockázat jelentős. Persze, a jó hír az, hogy aki önmagán ennek a magatartásnak a jeleit véli felfedezni, még változtathat a viselkedésén."

A Pediatrics szaklapban megjelenő tanulmány hozzáteszi: az alkoholfogyasztás és a mellrák kialakulása közti összefüggés régóta köztudott. A felnőtt nőknél, akik 2-5 alkoholos italt fogyasztanak naponta, 1,5-ször nagyobb a mellrák esélye, mint azoknál, akik nem isznak szeszes italt.

Az összefüggés háttere nem világos. A kutatók szeretnék tudni, vajon a magas folsav- vagy B-vitamin tartalom tudja-e ellensúlyozni az alkohol hatását, mint ahogy ezt korábbi jelentések felvetették.

Úgy vélik, az alkohol akadályozza a rendelkezésre álló folsav felhasználhatóságát, különösen a nagyivóknál. A túl kevés folsav pedig kórosan befolyásolhatja a DNS-t.

A kutatók tanulmányuk során a résztvevők 18-22 éves kori italozási szokásaira voltak kíváncsiak, napi szinten. A hölgyek nem voltak rákosak és BDD sem volt rájuk jellemző, alkoholfogyasztásukról valamint folsav-bevitelükről számoltak be.

Kiderült, a folsav-bevitelnek nem volt hatása a proliferatív jóindulatú emlőbetegségre, de az alkoholnak igen. A résztvevőknek csupán egyötöde nem ivott alkoholt tinédzserként és fiatal felnőttként. 11 százalékuk sokat ivott, napi 1,5 italt vagy ennél többet. A többieknek mérsékelt vagy alacsony volt az alkoholfogyasztásuk.

A tízéves nyomonkövetés után a kutatók 659 proliferatív jóindulatú emlőbetegséget fedeztek fel a tanulmányban részt vett nők között. Minél több alkoholt fogyasztottak a nők, annál valószínűbbek voltak a mellelváltozások.

Susan Gapstur kutató hozzátette: nem minden BDD-s páciens betegszik meg mellrákban, de ez egy fontos és következetes kockázati tényező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.