"Ha 50 éves leszek, annyi a szexnek" - persze...

"Ne hagyd abba!" - A nyugdíjas szex fitten tartja az agyat

Szeretnénk formában maradni idős korunkban is? Kutatók szerint a szex nagyon is alkalmas arra, hogy hosszú ideig megőrizzük agyunk fittségét.

2012.02.10 08:15ma.hu

Ha arra vágyunk, hogy minél tovább éles eszűek maradjunk, ajánlott nem hanyagolni a szexuális életet életünk késői szakaszában sem. Kutatók szerint a szex időskorban felér egy agytréninggel, ráadásul igen kellemes edzés...

Az észak-német Rostock egyetem tanulmánya szerint a a jókedvű nyugdíjasok, akik 70-es éveikben sem hagyják abba a szexet, kevésvé szenvednek memóriazavartól, memóriavesztéstől öregkorukban.

Dr. Peter Kropp és Dr. Britta Muller 170 idős, 63 és 75 év közötti embert vizsgált 2011-ben. Megkérdezték őket, mennyire aktívak a mindennapokban, beleértve azt is, élnek-e szexuális életet. A nyugdíjasok neuropszichológiai teszteken is átestek, melyeken a memóriát, a figyelmet és végrehajtó funkciókat tesztelték.

Kiderült, hogy a kielégítő szexuális élet közvetlen összefüggésben áll a fiatalos elmével. Az eredmény egyértelműen mutatja, hogy aktívnak maradni életünk késői szakaszában - a szexet is beleértve -, segíti a kognitív aktivitást is.

A "Használd, vagy elveszted" címet viselő tanulmány kimutatta, hogy míg a 63 éveseknek csak 57 százaléka volt elégedett szexuális életével, ez 70 százalékra növekedett, amikor a 75 éveseket tesztelték.

Dr. Kropp elmondta: a húszévesek általában azt gondolják, ha 50 esztendősek lesznek, abbahagyják a szexet. Ám amikor elérik a 40 éves kort, folytatják azt 50 éves korig, majd pedig 80 éves korukig is.

"A szex időskorban is lehetséges, sőt, segít aktívnak maradni -
állapította meg Dr. Peter Kropp. - Még akkor is fontos a szeretet, az intimitás, ha a párok elvesztették fizikai képességüket a szeretkezésre. A kézfogás, a szerető pillantás is nagyon lényeges."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.