A legpocsékabb január 16 - a pszichológus szerint

Tényleg ez volt az év legdepressziósabb napja?

Rövid válasz: nem. Hosszú válasz: még mindig nem. Hacsak nem hiszünk egy bizonyos Cliff Arnall pszichológus elméletében, miszerint meg tudja jósolni, mely napon érzi magát mindenki a legdepressziósabbnak.

2012.01.17 14:20ma.hu

Miről is szól a brit Cliff Arnall pszichológus elmélete? Egy rakás tetszés szerinti negatív dolog alapján - mint például tartozás, motiváció hiánya, idő, cselekvési kényszer -, Arnall kidolgozott egy egyenletet egy utazási irodának - feltehetően azért, hogy egy bizonyos időszakban minél több utat adjanak el -, mely a kollektív rossz közérzeten alapul.

Ha azt gondoljuk, vannak kétségeink ezzel kapcsolatban, valószínűleg igazunk van. Ennek ellenére azonban évről-évre felreppen a mítosz az esztendő legrosszabb napjáról a külföldi sajtóban.

A külföldi lapokban számos írás jelenik meg arról, hogy január harmadik hétfője a legrosszabb nap az évben, ekkor érezzük magunkat a legpocsékabbul. Abban nyilvánvalóan van valami, hogy a január egy elég sivár időszak.

Az idő rossz, hideg és már rég túl vagyunk a meghitt karácsonyon, az újévezésen, az ünnepektől sokan ducibbak is lettünk, a kellemes nyárig pedig nagyon hosszúnak tűnik az várakozás. Jobb azonban, ha az önsajnálatot itt befejezzük...

Az egyenlet kétségtelenül jó alapot szolgáltat arra, hogy magyarázatot találjunk januári boldogtalanságunkra.

Valóban sok a depressziós ember, de kollektív depressziós napról azért semmiképp se beszélhetünk, hogyan is lehetne megjósolni ennyi különböző személyiség napi hangulatát?

Nos, mindenki döntse el magában, hogy január 16-át a legrosszabb napjának találta-e az évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.