Wellness összeállítás

Mi micsoda a wellnessben?

Az elmúlt években itthon is sorra nyíltak a legváltozatosabb wellness-szolgáltatásokat kínáló szállodák és élményfürdők. A sokszor bizony idegen hangzású elnevezésekről jó néhányan azt sem tudjuk, mit is takarnak valójában. A kényeztető attrakciók közötti eligazodást segítheti az alábbi összeállítás:

2010.04.25 13:21

Infraszauna.

A hagyományos szauna forró levegővel, bőrünk felszínén dolgozik, az infrakabin sugarai a mélyebb bőrrétegekbe hatolva fejtik ki jótékony hatásukat: csökkentik a stresszt és a fáradékonyságot, serkentik a méregtelenítést, segítenek megszabadulni a felesleges kilóktól, a narancsbőrtől.

Tepidárium.

37-39 °C-os levegője közepes páratartalmú. A testhőmérsékletnél alig melegebb kabinban pihenve javul a végtagok vérellátása, az immunrendszer a keringés megerőltetése nélkül erősödik, a sugárzó hő a vegetatív idegrendszert is nyugtatja.

Hammam vagy törökfürdő.

A több száz éves tradícióval rendelkező keleti fürdőkultúra elemeinek megfelelően száraz és nedves gőzkamrát, masszírozó- és pihenőhelyiséget foglal magában. A szaunához képest kevésbé megerőltető, 45-50 °C-os, magas páratartalmú hammamban vett gőzfürdőzést szappanhabos bedörzsölés, majd egy speciális masszázs követi, melyet kecskeszőr kesztyűvel végeznek. A kényeztetés végül egy langyos lemosással ér véget. A keringés, méregtelenítés fokozására, feszültségoldásra kiváló.

Hangmasszázs.


A kezeléseket a különböző méretű, vízben elhelyezett tibeti tálak megkondításával vagy speciális hangágyak segítségével végzik. Az ősi indiai hagyományokon alapuló terápia a hangok által keltett rezgésekkel gyógyít: megszabadít a mélyen rögzült feszültségektől, erősít, megszünteti a test energiamezejében a zavarokat.

Shiatsu.

Sajátos japán pontnyomó masszázs, melyet a test 361 meghatározott pontjára gyakorolt nyomással végeznek. Segítségével szervezetünk ellenálló képességét állítják helyre, helyes alkalmazásával sokféle betegséget, fájdalmat enyhítenek.

A Kneipp-fürdőt

véve tulajdonképpen csak a lábunk mártózik meg a 10-15 °C-os, bokáig érő vízben. A kezelés kidolgozójának nevét viselő Kneipp-medence fenekén elhelyezett lapos, legömbölyített kavicsokon egy-két percet sétálva végtagunkat minden lépésnél kiemeljük a vízből. A hőmérséklet-különbség hatására javul a láb vérkeringése, fokozódik a méreganyagok kiválasztása, miközben a kövek kellemesen dögönyözik talpunk reflexzónáit. Néhány helyen a hideg-meleg vízben felváltva lépkedve érik el ezt a váltófürdő hatást.

Sókamra.

A benne párologtatott sóoldattal és a vele átitatott sótéglákkal a természetes sóbarlangok, a tengeri levegő gyógyhatását biztosítják mesterséges módon. A speciális, szennyező anyagoktól mentes mikroklímában jól gyógyíthatók a gyulladásos és hurutos betegségek, enyhülnek a krónikus légzőszervi panaszok. Megfelelő időtartamú kúrával hosszabb időre tünetmentessé tehetők az asztmás betegek. Ingadozó magas vérnyomásban, bizonyos szív-, légzés- és veseelégtelenségben szenvedőknek azonban az ilyen kezelés nem ajánlott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.