Házi elkészítéssel kíméljük magunkat a sok sótól!

Csendes gyilkos a karácsonyi menüben

A túlságosan sok sófogyasztás emeli a vérnyomást, a stroke és a szívroham növekvő esélyét kockáztatjuk vele - a karácsonyi pulykával is igen rosszul járhatunk, ezért jobb, ha az otthoni főzést választjuk!

2011.12.19 08:18ma.hu

A karácsonyi ünnepek alkalmával oly népszerű pulykahús és annak nyesedékei is tartogathatnak érdekes meglepetéseket számunkra, ha készen vásároljuk őket.

Akár kétszer annyi sót tartalmazhatnak, amennyi a napi javasolt sóbevitelnek lennie kellene. És ugyebár ez még csak a pulyka volt, hol van még a többi étel, amit az ünnepekkor elfogyasztunk?

A pulykavacsora a köretekkel és egyebekkel együtt így akár 15,7 gramm sót is jelenthet. A "sótúladagolás" sajnos sok nemzetre jellemző, noha veszélyeire már jópár éve figyelmeztetnek a szakemberek.

A túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okoz, emeli a stroke és a szívroham, ezzel együtt a korai halál esélyét.

A feldolgozott, az előre elkészített ételekből komoly probléma származhat. Nagy az esélye, hogy ezekben több a só, mint amennyinek az ajánlott napi bevitelünknek lennie kellene.

Azzal viszont, ha a pulykát otthon készítjük el, drasztikusan lecsökkenthetjük a sóbevitelünket. Még a kész zöldségekben is nagyobb mennyiségben találhatunk sót, így például a fagyasztott sültkrumpliban, vagy akár a kelbimbóban, a fagyasztott, törött sárgarépában.

A szakemberek szerint az otthon saját magunk által készített és fűszerezett vacsora-változatokkal a nagy mennyiségű sónak negyedét fogjuk mindössze a szervezetünkbe juttatni, azaz kicsit több, mint 2 grammot, az egy főétkezés alatt elfogyasztott 8,87 gramm helyett.

Kay Dilley táplálkozási szakértő elmondta: az emberek általában szeretnek elnézőek lenni magukkal szemben karácsonykor, és persze nemcsak aznap, hanem a teljes karácsonyi szezonban.

Nem törődnek túl sokat azzal, mennyire sós vagy nem sós egy étel, és ha mindenből nagyobb mennyiséget esznek, bizony jelentős, káros sómennyiséggel terhelik szervezetüket.

"A karácsonyi menü ugyanolyan finom lehet sok só nélkül - például azzal, hogy különféle fűszerekkel helyettesíthük a nagymennyiségű sót."

A sót csendes gyilkosnak is szokás nevezni, mivel az emberek gyanútlanul fogyasztanak belőle sokat, és nem jut eszükbe annak számos egészségügyi hátránya.

"A jó hír, hogy a magas vérnyomást bármely életkorban lehet csökkenteni. Csak oda kell figyelni. A magas sótartalom nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek vérnyomását is emeli. És sajnos igen sok ételben rejtve marad."
- mondta el Graham MacGregor professzor, a brit Wolfson intézet munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.